Paimion poistotekstiilien jalostuslaitoksen molemmat kuidunavauslinjastot Resterin omistukseen

Kierrätysyritys Rester Oy ostaa Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kuidunavauslinjaston, joka toimii Paimion poistotekstiilien jalostuslaitoksessa. Rester omistaa laitoksen ja sen toisen vastaavan linjaston.

Vuonna 2019 perustettu Rester Oy avasi Pohjoismaiden ensimmäisen tekstiilien kierrätyslaitoksen Paimioon vuonna 2021. Laitos käsittelee poistotekstiilejä ja tuotannon sivuvirtoja uusiokuiduksi ja -raaka-aineiksi. Prosessissa tekstiilit avataan mekaanisesti kuiduiksi.

Resterin linjasto on käsitellyt yrityksiltä tulevia poistotekstiilejä ja LSJH:n pilottilinjasto kuluttajien ja kotitalouksien jätetekstiilejä.

LSJH jatkaa edelleen valtakunnallisen jätelaitosverkoston poistotekstiilikeräyksen koordinointia ja myy Turussa materiaalilajiteltua raaka-ainetta sitä hyödyntäville yrityksille.

”Kuluneet vuodet ovat tuoneet meille arvokasta tietoa ja osaamista poistotekstiilien keräämisestä, lajittelusta ja jalostamisesta. Kokemukset ovat osoittaneet, että hyödyntämisessä tarvitaan kenties useitakin erilaisia teknologioita”, sanoo LSJH:n kehitysjohtaja Teemu Jutila.

Jutilan mukaan kiertotaloudessa eletään jopa teollistumisen aikaan verrattavissa olevaa murroskautta, jossa lähiajat määrittävät myös poistotekstiilien kierrätyksessä ja jalostuksessa eri toimijoiden rooleja ja vastuita.

LSJH:n on nyt järkevää keskittyä yhtiön päätehtävään eli kuluttajapoistotekstiilien keräykseen, lajitteluun ja hyödyntämiskanavien etsimiseen, Jutila toteaa.

Kasvumahdollisuuksia Resterille

”Toinen kuidunavauslinjasto oli meille strategiamme mukainen ratkaisu poistotekstiilin jalostajana Pohjois-Euroopan markkinoilla”, sanoo Rester Oy:n toimitusjohtaja Outi Luukko.

”Toisen linjaston mahdollistamalla lisäkapasiteetilla pystymme vastaamaan lähitulevaisuudessa tarvittavan uusiokuidun valmistukseen Pohjoismaissa.”

Kesäkuun alussa solmitun sopimuksen myötä LSJH:n kuidunavaus jatkuu Paimiossa vuoden 2023 loppuun saakka. Sen jälkeen Rester vastaa laitoksen molempien linjastojen toiminnasta.

(Kuva Rester) Paimion kierrätyslaitos jalostaa noin 10–15 prosenttia Suomen poistotekstiileistä.

Aiheesta aiemmin:

Tekstiilikierrättäjä Resterin rahoituskierros poiki uusia omistajia

Tekstiilipalkinto Lapuan Kankureille, kunniamaininta kierrätyspioneeri Resterille

Selluloosassa on Suomen tekstiilialan sauma

Pohjolan ensimmäinen tekstiilien kiertotalouslaitos käyntiin

Uusi laitos jalostaa tekstiilijätteen teollisuuden käyttöön


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia