Paju on Suomessa viljeltävistä puulajeista nopeakasvuisimpia ja nopeakiertoisimpia. Monipuolisella puulla olisi paljon annettavaa biokiertotaloudelle.
Tähän tulokseen päätyy Luonnonvarakeskuksen (Luke) laaja synteesiraportti.
”Pajulla on huokoinen rakenne. Se sisältää monia erilaisia yhdisteitä ja vahvoja kuitukimppuja. Pajun raaka-aineiden ominaisuuksista paljastuu jatkuvasti uutta, ja sillä on mahdollisuudet bambun kaltaiseksi monikäyttöraaka-aineeksi”, sanoo Luken tutkimuspäällikkö Tuula Jyske.
Pajua voidaan hyödyntää muun muassa biohiilen ja biopohjaisten kasvinsuojeluaineiden raaka-aineina sekä biokomposiitteina erilaisissa materiaalisovelluksissa.
”Tämä vaatii kuitenkin kehitystyötä ja innovaatioloikkia koko arvoketjulta”, Jyske tähdentää.
Tarjoaa vastuksen viruksille
Pajun kuoressa esiintyvillä bioaktiivisilla uuteaineilla on Jysken mukaan monia sovellusmahdollisuuksia esimerkiksi lääke-, kosmetiikka-, puhdistusaine- ja elintarviketeollisuudessa.
Luke ja Jyväskylän yliopisto ovat yhteistutkimuksessaan löytäneet pajusta antimikrobisia toiminnallisuuksia.
”Eristämämme pajutuotteet olivat tehokkaita esimerkiksi erilaisia vaipattomia ja vaipallisia viruksia vastaan saaden ne menettämään infektoimiskykynsä”, Jyske kertoo.
Parhaillaan selvitetään, miten löydöksiä voitaisiin hyödyntää kehitettäessä biopohjaisia antiviraalisia ratkaisuja kuluttajatuotteisiin, kuten erilaisiin pinnoitteisiin, suusuojaimiin ja pakkauksiin.
Antimikrobisten aineiden lisäksi pajussa on myös antioksidatiivisia yhdisteitä.
Koko arvoketjua tutkittava ja kehitettävä
Biojalostamotasoisen pajunkäytön kannattavuus vaatisi biomassan kokonaisvaltaista hyödyntämistä, Luken asiantuntijat arvioivat.
Pääkomponenttien lisäksi pitäisi siis käyttää hyödyksi kaikki muutkin arvokkaat tehoaineet ja lisäksi sivuvirrat.
”Jotta biojalostamon toiminta olisi mahdollista, tarvittaisiin nykyisiä viljelypinta-aloja suurempia ja keskitetympiä viljelmiä sekä koko korjuu- ja toimitusketjun kehittämistä”, Jyske lisää.
”Niin ikään viljelyn tukemiselle ja uusien pajusta syntyvien tuotteiden kaupallistamiselle on tarvetta.”
(Kuva Luonnonvarakeskus) Pajusta on moneksi, mutta jotta pajubiojalostamo kannattaisi, raaka-aine on hyödynnettävä kokonaan.
Lisää tietoa tarvitaan myös pajuraaka-aineen erityisominaisuuksista, pajuviljelmien ympäristövaikutuksista ja hiilitaseesta, pajun soveltuvuudesta kosteikkokasviksi suopeltojen ja turvesoiden haitallisten ilmastovaikutusten vähentämisessä sekä pajun soveltuvuudesta ravinteiden kierrätykseen ja ekologiseen viljelyyn.
(Kuva Adobe Stock) Pajulla olisi paljon annettavaa biokiertotaloudelle.
Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:
- Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
- Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
- Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa