Palladiumia pohjoisesta – Ranua odottaa vihreän siirtymän metallikaivoksen käynnistymistä

Ranualla odotetaan lopullista päätöstä Suhangon kaivoksen avaamisesta. Metalleja vihreän siirtymän tarpeisiin tuottava kaivos olisi pohjoisen kunnan elinkeinoelämälle tervetullut.

Suhangon mineraaleja on tutkittu jo yli kolme vuosikymmentä, ja alueen platinaryhmän metalliesiintymä on todettu Euroopan suurimmaksi.

Nyt hankkeelle sarastaa vihdoin vihreä valo, sillä kaivosyhtiö Suhanko Arctic Platinum Oy kertoo pyrkivänsä käynnistämään rakennustyöt alueella vuonna 2024.

Tuotannon aloittamiseen yhtiö tähtää vuonna 2026.

”Lopullista investointipäätöstä odotellaan ensi vuodeksi, mutta Suhangolla esiintyvän palladiumin merkittävä arvonnousu sekä rakennushanketta varten jo käynnistetyt tietyöt lupaavat hyvää”, sanoo Business Ranuan kehittämispäällikkö Mikko Pöykkö tiedotteessa.

Tieyhteys kaivosalueelle tulee Ranuan ja Rovaniemen väliseltä kantatieltä. Uuden yhteyden pituus on noin 10 kilometriä, josta 8,5 kilometriä on maantietä ja loput yksityistietä kaivosalueen sisällä. Tien on määrä valmistua syksyksi 2024.

Tulevan kaivoksen päätuotetta palladiumia tarvitaan etenkin autojen pakokaasupäästöjä suitsivissa katalysaattoreissa.

”Lisäksi kaivoksen muita metalleja, kuten platinaa, nikkeliä ja kuparia, on tarkoitus rikastaa sähköistyvän liikenteen tarpeisiin.”

Miljardi-investointi tuo tuhat uutta työpaikkaa

Ranuan kunta valmistautuu parhaillaan vastaamaan hankkeen seurauksena seudulle saapuvien työntekijöiden ja yritysten tarpeisiin.

”Lähes miljardin investointi tulee työllistämään suoraan 400–500 ihmistä ja sen ympärillä oleviin tarpeisiin toisen mokoman”, Pöykkö laskee.

Kaivoksen rakentamisvaihe kestää laskelmien mukaan kahdesta kolmeen vuotta, jona aikana alueelle syntynee yhteensä noin tuhat työpaikkaa.

Kaivoksen toiminta-ajaksi on arvioitu yli 20 vuotta.

”Tällä hetkellä kartoitamme kunnan omaa palvelutarjontaa ja asuntokantaa, jotta voimme mahdollistaa alueelle tuleville työntekijöille hyvän työympäristön ja toimivat elinolosuhteet.”

(Kuva Business Ranua) Ranuan kunta, jonka alueelle Suhangon kaivos sijoittuu, sijaitsee Lapissa noin 80 kilometriä Rovaniemeltä etelään.

Lue myös:

Vihreää metanolia laivoille Ranualta – irlantilaisyhtiön jättihanke


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia