Paperin ja kartongin valmistukseen kehitetään uusia biokemikaaleja

Paperin- ja kartongintuotannosta halutaan entistä ekologisempaa. Toukokuussa startanneessa EU-hankkeessa kehitetään uusia täysin biopohjaisia, uusiutuvista raaka-aineista tehtäviä kemikaaleja paperin ja kartongin valmistusta varten.

Nelivuotisessa projektissa etsitään myös keinoja selluntuotannon prosessitehokkuuden parantamiseen ja puumassan tehokkaampaan hyödyntämiseen.

Bio Based Industries -konsortio (Bio Based Industries Joint Undertaking) on myöntänyt projektille 5,9 miljoonan euron tuen EU:n Horisontti 2020 -tutkimusohjelmasta.

Hankkeeseen osallistuu toimijoita eri puolilta Eurooppaa. Suomesta hankkeessa ovat mukana Kemira, Metgen ja Spinverse.

Projektissa toteutetaan muun muassa demonstraatiomitan koe eurooppalaisessa sellutehtaassa. Kemiran tehtävänä on arvioida testiyksikön uusien biopohjaisten tuotteiden tekninen ja kaupallinen toteutettavuus.

”Sellun tuotantoprosessissa syntyy sivuvirtoja, joiden on aikaisemmin katsottu olevan vähemmän arvokkaita. Haluamme projektissa ottaa nämä sivuvirrat hyötykäyttöön ja tutkia puumassan hyödyntämistä laajemmin ja kestävämmin”, kertoo Veli-Matti Vuorenpalo, joka vastaa Kemiran tutkimuksen ja kehityksen globaaleista projekteista.

”Selluntuotannossa on erinomaisia mahdollisuuksia parantaa resurssitehokkuutta ja materiaalien kiertoa ja toisaalta korvata fossiilipohjaisia raaka-aineita uusiutuvilla.”

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia