Mikrokiteinen selluloosa muodostaa syötynä suoleen verkoston, jonka ansiosta ihminen saa vähemmästä ravinnosta enemmän irti.
Aalto-yliopiston professorin Olli Dahlin mukaan ominaisuus voisi pelastaa ihmishenkiä nälänhädässä, jos mikrokiteistä selluloosaa (MCC) sekoitettaisiin esimerkiksi maitojauheeseen.
”Selluloosa voi parantaa maailmaa niin monella tapaa, että emme osaa välttämättä kaikkea edes vielä ajatella”, Dahl sanoo metsäalan Forest.fi-verkkolehden haastattelussa.
Mikrokiteistä selluloosaa voi professorin mukaan hyödyntää myös maataloudessa. Kun ainetta lisätään vaikkapa kananrehuun, kana kasvaa nopeammin tavoitepainoonsa.
”Kun kanojen normaali kiertoaika on 31 vuorokautta, sama paino saavutettiin MCC:n avulla 27 vuorokaudessa. Selluloosa hidastaa suolen toimintaa, joten samasta ruokamäärästä saa enemmän irti”, Dahl kertoo lehdelle.
Vasikoita ja lehmiä MCC auttaa puolestaan voimaan paremmin tasapainottamalla niiden ruuansulatusta.
Mikrokiteistä selluloosaa voisi Dahlin mukaan jalostaa myös kalojen rehuun. Lisäravinne sitoisi samalla rehun fosforin muotoon, joka ei liukene veteen.
Professori koekaniinina
Mikrokiteinen selluloosa on 1950-luvulla keksitty jauhomainen tuote, joka ei maistu miltään.
MCC:tä voidaan käyttää esimerkiksi lääkkeiden sidosaineena ja mikromuovin korvaajana kosmetiikassa.
Olli Dahl on tutkimusryhmineen kehittänyt Aaltocell-nimisen menetelmän, jolla MCC syntyy edullisesti ja ekologisesti.
Ravintokuituna MCC on sulamaton eikä imeydy ruuansulatuselimistössä. Aine on hyväksi suolistoterveydelle eikä vaikuta ihmisen sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan.
Elintarvikekäytössä MCC on luokiteltu lisäaineeksi (E 460), mutta sen käyttömäärälle ei ole asetettu ylärajaa.
Dahl on kokeillut sen syömistä itsekin, Forest.fi kertoo. Professori ja hänen ystävänsä testasivat kuuria, jonka aikana he nauttivat MCC:tä joka aamu.
”Toinen lihoi kolme kiloa ja toinen kuusi kiloa kolmessa kuukaudessa”, Dahl paljastaa.
”Ruokalusikallinen mikrokiteistä selluloosaa mehuun ja vetäiset sen naamaan, niin se on siinä. Emme me itse tajunneet lihomista, mutta kaverin äiti vihjaisi.”
Lappeenrannassa MCC:tä syntyy jo tonni tunnissa
MCC:n käyttö edellyttää kuitenkin vielä jatkotutkimusta, joka puolestaan vaatii paljon raaka-ainetta.
Sitä tuottaa Dahlin ja Olli Kähkösen perustaman Nordic Bioproducts Groupin (NBG) tehdas, joka käynnistyi hiljattain Lappeenrannassa.
Tehtaan päätuote on MCC, jota yritys myös jalostaa erityisesti aasialaisten kumppaniensa tarpeisiin.
”Edistynyttä mikrokiteistä selluloosaa MCC:tä syntyy Lappeenrannassa noin tonni tunnissa. Siitä riittää mukavasti myös erilaisten kokeiden tekemiseen.”
Päivi Ikonen
Aiheesta aiemmin:
Uusi suomalainen tekstiilikeksintö – viskoosimaista kuitua vihreämmin
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!