Selluloosahybridejä metsäkuiduista ja maatalouden sivuvirroista – Nordic Bioproducts sai sijoituksen Taalerilta

Pääomarahoitusyhtiö Taalerin bioteollisuusrahasto investoi uusia selluloosapohjaisia materiaaleja valmistavaan Nordic Bioproducts Groupiin (NBG). Sijoitus vauhdittaa NBG:n kasvua ja laajentumista.

Vuonna 2019 startannut Nordic Bioproducts Group on Aalto-yliopiston spinoff-yritys, joka kehittää ja kaupallistaa uusia biomateriaaleja, älykkäitä biotuotteita ja biotalouden prosesseja.

Yhtiö hyödyntää professori Olli Dahlin johdolla rakennettua patentoitua Aaltocell-teknologiaa, joka mahdollistaa mikrokiteisen selluloosan (E460, MCC) ja biokomponenttien tuottamisen monenlaisiin sovelluksiin.

NBG:n selluloosahybridit jalostetaan kotimaisista metsäkuiduista sekä selluloosaa sisältävistä teollisuuden ja maatalouden sivu- ja jätevirroista.

Nuori yritys pyrkii tuomaan markkinoille ympäristön kannalta kestävämpiä ja vähäpäästöisempiä vaihtoehtoja fossiilisille raaka-aineille ja haitallisille kemikaaleille.

Esimerkiksi tekstiiliteollisuudessa selluloosalla voidaan korvata puuvillaa ja keinokuituja. NBG lanseerasi tammikuussa 2023 uuden Norratex-kuitunsa, joka voi korvata alan teollisuudessa laajalti käytettävää, ympäristöä kuormittavaa viskoosia.

Lue lisää: Uusi suomalainen tekstiilikeksintö – viskoosimaista kuitua vihreämmin

Pakkauksissa sellukuiduilla on mahdollista korvata muovia, ja rakennusalalla biopohjaista sellua voidaan hyödyntää muun muassa eristeissä ja maaleissa. Edistyneillä sellusovelluksilla on käyttöä niin elintarvike-, kosmetiikka- kuin lääketeollisuudessa.

Uusi rahoitus varmistaa pilottilaitoksen käynnistämisen

”Olemme todella kiitollisia ja onnellisia saadessamme Taaleri Bioteollisuus I -rahaston sijoittajaksi ja Taalerin bioteollisuustiimin kumppaniksemme”, sanoo NBG:n johtaja Olli Kähkönen, joka perusti yrityksen yhdessä Olli Dahlin kanssa.

”Tiimillä on suomalaisten pääomasijoittajien joukossa ainutlaatuista osaamista ja ymmärrystä innovatiivisten bio- ja kiertotalouden hankkeiden skaalauksesta.”

Taaleri Bioteollisuus I -rahastolle NBG-sijoitus on järjestyksessään kolmas. Rahasto sijoittaa teollisen mitan tuotantolaitoksiin ja yhtiöihin, joilla voidaan nopeuttaa bioteollisuuden tuotannon skaalaamista.

NBG pystyttää parhaillaan Lappeenrantaan pilottilaitosta, jossa korkean jalostusarvon sellupohjaisten tuotteiden valmistuksen on määrä käynnistyä syksyllä 2023.

”Sijoituksella pystymme varmistamaan tuotantolaitoksemme rakentamisen Lappeenrantaan ajallaan ja täydessä mittakaavassa.”

Yhtiö on investoimassa myös omaan tutkimuskeskukseen, joka sijoittuu Espoon Otaniemeen. Keskuksen myötä startup saa entistä paremmat tutkimus- ja tuotekehitystilat.

Merkittävä askel NBG:lle on myös alkuvuodesta 2023 käynnistynyt yhteistyö CMPC Venturesin kanssa. Chileläinen CMPC on maailman suurimpia selluntuottajia.

Päivi Ikonen

(Kuva Joona Raevuori) Nordic Bioproducts Groupin selluosaajat ja -tutkijat iloitsevat uusista edistysaskelista.

Aiheesta aiemmin:

Uusi suomalainen tekstiilikeksintö – viskoosimaista kuitua vihreämmin

Tutkimushanke näyttää tietä kohti kestävämpiä kuitukankaita


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia