Propaani saapuu Porvooseen entistä puhtaammin – jättimäistä rahtilaivaa siivittävät kaasu ja tuulivoima

Uusi jättilaiva alkaa kuljettaa raaka-aineita Pohjois-Amerikasta Porvooseen ja muoviyhtiö Borealiksen muille eurooppalaisille toimipaikoille.

Oceanus Aurora on 91 000 kuutiometrin lastisäiliöllään luokkansa suurin vlgc-alus (very large gas carrier, erittäin suuri kaasusäiliöalus), jonka toimitti japanilainen Iino Lines.

Laiva ryhtyy rahtaamaan pääasiassa propaania ja butaania Borealiksen krakkausyksiköihin ja propaanin dehydrauslaitokseen muun muassa Suomen Porvooseen, Ruotsin Stenungsundiin ja Belgian Kalloon.

Oceanus Aurorassa on kaksipolttoainemoottori, minkä ansiosta laivaa voidaan käyttää sekä nestekaasulla (LPG) että vähärikkisillä polttoaineilla.

Akseligeneraattorijärjestelmä mahdollistaa sähköntuotannon LPG-kaksipolttoainemoottorin avulla. Tämä laskee polttoaineen kulutusta ja vähentää laivan typpioksidi-, rikkioksidi-, hiilidioksidi- ja hiukkaspäästöjä.

Ensi vuonna avuksi myös tuulivoima

Aluksen ympäristöjalanjälkeä parantaa entisestään sen tuulivoimajärjestelmä. Norsepower Ltd:n kehittämät purjeet ovat pyörivän Flettner-sylinterin moderni versio. Purjeet asennetaan laivaan vuonna 2024.

Kansisylinterit pannaan liikkeelle pienellä määrällä sähköä, minkä jälkeen pyörivät sylinterit saavat tuulen avustuksella aikaan Magnus-efektin ja tuottavat näin työntövoimaa.

Pääkäyttövoimajärjestelmää täydentävät purjeet vähentävät edelleen laivan polttoainekulutusta ja päästöjä.

Borealiksella on ennestään pitkäaikainen rahtaussopimus Navigator Gasin kanssa. Keskikokoinen kaasusäiliöalus (medium gas carrier) Navigator Aurora on kuljettanut etaania Stenungsundiin vuodesta 2016 saakka.

(Kuva DSME) Borealis ja Iino Lines solmivat pitkäaikaisen rahtaussopimuksen tilausvalmisteisesta Oceanis Aurorasta, luokassaan maailman suurimmasta kaasusäiliöaluksesta.

Lue myös:

Satu Kosonen-Kaija aloittaa Borealis Polymersin toimitusjohtajana

Borealis siirtyy asteittain vihreään energiaan – lisää tuulisähköä Porvoon toimipaikalle

Borealis Polymers vihreän siirtymän veturiyritykseksi

Borealis aloitti uusiutuvan polypropeenin tuotannon


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia