Jyväskylän yliopiston professori Varpu Marjomäki on kehittänyt antiviraalisia pintoja jo useita vuosia. Kuva: Jyväskylän yliopisto.

Puupinnat voivat suitsia virustautien leviämistä – mänty ja kuusi torjuvat koronaa erinomaisesti

Puulla on merkittäviä antiviraalisia eli viruksia torjuvia ominaisuuksia.

Tämä käy ilmi Itä-Suomen yliopiston ja Jyväskylän yliopiston yhteistutkimuksesta, joka selvitti eri puulajien kykyä torjua vaipallisia koronaviruksia ja vaipattomia enteroviruksia.

Mänty ja kuusi osoittautuivat ehkäisevän koronaa erinomaisesti. Ne vähensivät virusten tartuttavuutta jo 10–15 minuutissa. Enteroviruksiin ne eivät kuitenkaan tepsineet yhtä hyvin.

Tammi sen sijaan suitsi enteroviruksia huomattavan tehokkaasti. Tutkijoiden mukaan tämä kertoo kovan puulajin potentiaalista antiviraalisissa sovelluksissa.

ACS Applied Materials & Interfaces -lehden julkaisema tutkimus oli ensimmäinen, jossa arvioitiin systemaattisesti eri puulajeja edustavan sahatun puutavaran luontaista kykyä torjua viruksia.

Hanketta johtivat Itä-Suomen yliopiston puumateriaalitieteen ja -tekniikan professori Antti Haapala ja Jyväskylän yliopiston solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäki.

Avainasemassa puun kemiallinen koostumus

Analyysit puun viruksia tuhoavista ominaisuuksista ja niiden taustamekanismeista tehtiin Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen viruslaboratoriossa.

Itä-Suomen yliopistossa tehdyt analyysit taas paljastivat, että antiviraaliset ominaisuudet määräytyvät ensisijaisesti puuaineksen kemiallisen koostumuksen mukaan.

Esimerkiksi hartsihappojen, terpeenien ja fenoliyhdisteiden määrät vaihtelevat eri puulajien välillä.

Oma merkityksensä on myös puuaineksen huokoisuudella ja virusten absorptio-ominaisuuksilla.

Tutkijat havaitsivat myös, että lämpökäsittelyt ja esimerkiksi puuainekseen lisätty muovi voivat heikentää materiaalin antiviraalisia ominaisuuksia.

Havainto avaa uusia näkymiä käsittelemättömien tai vain minimaalisesti käsiteltyjen puupintojen käytölle kansanterveyttä tukevissa sovelluksissa.

Haussa uudet bioaktiiviset yhdisteet

”Tutkimus on merkittävä edistysaskel sen ymmärtämisessä, miten kansanterveyttä voidaan edistää luonnonmateriaalien avulla”, Varpu Marjomäki sanoo.

Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistot jatkavat edelleen puuaineksen tehokkaimpien antiviraalisten komponenttien selvittämistä. Työ on osa Euroopan komission rahoittamaa Destiny-tohtoriohjelmaa.

”Tulevaisuudessa pyrimme tunnistamaan uusia bioaktiivisia yhdisteitä, joiden avulla voidaan kehittää kestäviä ja tehokkaita antiviraalisia materiaaleja”, Marjomäki kertoo.

Lue myös:

Pihkan ainesosa poistaa koronan muovipinnalta – Jyväskylässä kehitetään muitakin viruksia torjuvia materiaaleja

Käsitelty puu on hyvä pintamateriaali – ehkäisee käsien kautta leviäviä bakteereja


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia