Rengaskierrätyksen pakkauksetkin kiertoon – polypropeenisäkit jatkavat matkaa uusiomuovin raaka-aineeksi

Suomen Rengaskierrätys Oy:stä on kumirouheen ja -jauheen myynnin myötä tullut myös pakkausjätteen tuottaja. Myyntipakkauksina hyödynnettävät muoviset suursäkit kierrättää Suomen Uusiomuovi Oy.

Suomen Rengaskierrätys on ensimmäisenä tuottajayhteisönä myös liittynyt toisen tuottajayhteisön eli Suomen Uusiomuovin jäseneksi.

Suomen Uusiomuovi on pakkausalan tuottajayhteisö, joka vastaa jäsentensä markkinoille tuomien pakkausmateriaalien keräämisestä ja kierrättämisestä.

”Olemme itse lain ohjaama tuottajayhteisö, ja kun olemme aloittaneet uusioraaka-aineen jalostamisen ja myynnin, tarvitsemme nyt myös myyntipakkauksia”, taustoittaa Suomen Rengaskierrätys Oy:n toimitusjohtaja Risto Tuominen.

Suomen Rengaskierrätyksen kontolla on vanhojen autonrenkaiden keräys ja kierrätys. Yhtiö käynnisti hiljattain Lopella tuotantolaitoksen, joka prosessoi renkaat kumirouheeksi ja -jauheeksi. Uusioraaka-aine menee kumi- ja muoviteollisuuden tarpeisiin.

Lisää aiheesta: Lopen kiertotalouslaitos vauhtiin – vanhat renkaat jalostuvat korkealaatuiseksi uusioraaka-aineeksi

Suomen Uusiomuovi kierrättää toistaiseksi vain muovia, mutta vuoden 2024 alusta lähtien myös muita materiaaleja, kuten puuta, kartonkia ja paperia.

”Rengaskierrätys on ensimmäinen asiakkaamme uudessa toimintamallissa”, kertoo Suomen Uusiomuovin toimitusjohtaja Mika Surakka.

”Olemme iloisia siitä, että saimme asiakkaaksemme tuottajayhteisön, joka on ottanut Suomessa ensimmäisenä tuottajayhteisönä operatiivisen toiminnan haltuunsa.”

”Uusia suursäkkejä tai jotakin ihan muuta”

Suomen Rengaskierrätys kerää vuosittain noin 65 000 tonnia renkaita. Lopen laitos käsittelee niistä noin 20 000 tonnia.

Renkaista tuotettavalla uusioraaka-aineella voidaan korvata jopa 50 prosenttia valmiin kumi- tai muovituotteen materiaalista, mikä pienentää tuotteiden ympäristöjalanjälkeä merkittävästi.

Jätelain mukaan pakkauksia markkinoille tuottava yhtiö on velvollinen järjestämään niille kierrätyksen. Rengaskierrätyksen asiakkaat voivat palauttaa säkit ja muut pakkaukset Suomen Uusiomuovin yrityspakkausten terminaaliin.

”Kun säkit on paalattu, ne kuljetetaan yhteistyökumppaneillemme jatkokäsittelyyn. Säkeistä voidaan tehdä uusiomuovia, josta voidaan valmistaa uusia suursäkkejä tai sitten jotakin ihan muuta”, Mika Surakka kertoo.

”Rengaskierrätyksen käyttämät suursäkit ovat meille tullessa hyvin puhtaita. Se mahdollistaa materiaalin tehokkaan käytön uusiomuovin tuotannossa.”

(Kuva Suomen Rengaskierrätys) Suomen Rengaskierrätyksen myyntipakkaukset eli suuret polypropeenisäkit päätyvät uusiokäyttöön erilaisiin tarkoituksiin.

Lue myös:

Suomen Rengaskierrätyksen uusi laitos pian koekäyttövaiheessa

Uusi laitos kierrättää renkaat fiksummin

Renkaat kiertävät mallikkaasti – miljoonan tonnin raja rikki


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia