Sadan vuoden hiilivarastoja ja tulevaisuuden raaka-aineita – muoviteollisuuden Spirit-ohjelma hyvässä vauhdissa

Muoviteollisuuden kestävää muutosta edistävä Spirit-tutkimusohjelma etenee hyvin tuloksin. Ohjelmaan on lähtenyt mukaan jo yli 40 organisaatiota, ja menossa on toistakymmentä innovaatiohanketta.

Nelivuotista Spirit-ohjelmaa vetää muoviyhtiö Borealis Polymers, joka saa apua ohjelman toteuttamiseen ja sen ympärille muodostuvan ekosysteemin rakentamiseen innovaatiokonsulttiyritys Spinverseltä.

Business Finlandin rahoittamassa ohjelmassa saavutettuja tuloksia vedetään yhteen sen ensimmäisessä vuosiseminaarissa, joka järjestetään Porvoossa 14. kesäkuuta 2023.

”Minua ilahduttaa nähdä selkeää kysyntää ja kiinnostusta kestävämmän muovitulevaisuuden luomiseen. Yhteistyö eri sidosryhmien kanssa muoviteollisuuden mullistamiseksi on ollut todella vahvaa”, kertoo ohjelmapäällikkö Jari Lehtinen Borealiksesta.

Spirit-ohjelman tutkimus- ja kehityshankkeet liittyvät muun muassa uusiutuviin raaka-aineisiin, muovien kierrätykseen, hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ja vihreän siirtymän mahdollistamiseen eri arvoketjuissa.

Hiilidioksidipäästöt putkiin ja kaapeleihin

Spirit-ohjelmaan kuuluva, VTT:n johtama Forest Cump -hanke tutkii teollisuuden hiilidioksidipäästöjen talteenottoa ja hiilidioksidin hyödyntämistä muovituotteiden raaka-aineena.

Hiilidioksidia voitaisiin käyttää pitkäikäisiin muovituotteisiin, kuten muoviputkiin ja kaapeleihin, jotka sitovat hiilen jopa sadan vuoden ajaksi.

Oy Plastex Ab:n johdolla toteutettava elintarvikelaatuisten muovituotteiden kierrätyksen kehityshanke edistää muovin kierrätystä ja uusiomateriaalien hyödyntämistä korkean lisäarvon sovelluksissa, erityisesti elintarvikehyväksyntää vaativissa tuotteissa.

Cajo Technologiesin vetämässä Zero ink -hankkeessa puolestaan kehitetään koneellisesti luettavia lasermerkintöjä, jotka säilyvät ehjinä tuotteen koko elinkaaren ajan.

Lasermerkinnät mahdollistavat tuotteiden jäljitettävyyden ja datan aktiivisen hyödyntämisen arvoketjun eri vaiheissa ilman liimattuja etikettejä, jotka voivat pahimmillaan estää kierrätyksen.

Sivuvirrat ja jätteet hyötykäyttöön

Entistä vahvemmaksi tutkimusalueeksi ohjelma aikoo jatkossa nostaa uusiutuvat raaka-aineet.

Erityinen kiinnostuksen kohde on biomassan mahdollisimman tehokas hyödyntäminen nykyisistä sivuvirroista ja jätteistä. Biomassa halutaan ohjata varsinkin kemianteollisuuden raaka-aineiksi sen sijaan, että se päätyy polttoon.

Spirit-ohjelman kumppanit selvittävät myös muun muassa sitä, kuinka keräys- ja lajittelumenetelmiä voitaisiin parantaa ja kierrätystä tehostaa..

(Kuva Spirit) Ilman muoveja ei nykymaailmassa pärjätä, joten niiden tuotannosta pyritään saamaan entistä kestävämpää. 

Aiheesta aiemmin:

Suomalaisen Spirit-ohjelman missiona uusiutuva muovi

Forest Cump aikoo tehdä metsäteollisuuden hiilipäästöistä muovia


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia