Selluloosasta tehtyä muovia testataan jo tuotannossa

VTT:n kehittämä, selluloosasta ja rasvahapoista valmistettu muovikalvo on edennyt teollisen tuotannon testivaiheeseen.

Lämpömuovattavaa Thermocell-muovikalvoa on tarkoitus hyödyntää muun muassa elintarvikkeiden pakkaamisessa. Testauksessa ovat mukana elintarvikeyritykset Arla Foods ja Paulig sekä pakkausvalmistaja Wipak.

Uusiutuva termoplastinen muovi sopii myös esimerkiksi kappaletavaroiden valuun, paperin ja kartongin päällystämiseen sekä 3d-tulostamiseen.

Kalvo syntyy suulakepuristamalla

VTT:n menetelmässä selluloosapolymeereja pilkotaan pienemmiksi ennen rasvahappojen lisäystä.

Tällöin selluloosan reaktiivisuus paranee ja syntyvän materiaalin termoplastisuus paranee. Näin muovista saadaan täysin lämpömuovattava ilman lisäaineita.

Kehitystyön painopiste on nyt kalvojen valmistuksessa ekstruusio- eli suulakepuristusmenetelmällä.

Kun laboratoriosta on siirrytty isommille koneille, kalvon laatu kohenee entisestään.

”Tavoitteenamme on osoittaa, että Thermocell-kalvoa voidaan valmistaa teollisesti samoilla laitteilla kuin perinteisiä muovikalvoja ja että sen ominaisuudet sopivat elintarviketeollisuuden tarpeisiin”, kertoo tutkimustiimin päällikkö Jarmo Ropponen.

Ohut, kestävä, suojaava ja turvallinen

Elintarvikepakkauksissa suositaan mahdollisimman ohuita ja kestäviä kalvoja, jotka suojaavat elintarvikkeita turvallisesti.

Thermocell on osoittautunut hyväksi suojaksi vesihöyryä vastaan, eikä siitä siirry mitään ainesosia elintarvikkeisiin. Kalvoa voidaan myös kuumasaumata pakkausvalmistajien vakiolaitteissa.

Tuotantokokeiden edetessä kalvoa on kyetty tasoittamaan ja ohentamaan sataan mikrometriin. Jotta materiaali olisi kilpailukykyinen ohuiden muovikalvojen kanssa, sitä on ohennettava edelleen.

Tutkijat pyrkivät myös orientoimaan kalvoa eli parantamaan sen lujuutta ja suojaominaisuuksia.

Seuraavaksi kierrätettävyyden kimppuun

Thermocellin kierrätettävyys on todettu lähes yleisten termoplastisten muovien veroiseksi. Sitä voidaan sulattaa ja muovata uudelleen vähintään viisi kertaa ilman, että sen ominaisuudet merkittävästi kärsivät.

Sellupohjaisen muovikalvon kierrättäminen vaatii kuitenkin vielä lajittelun omaksi jakeekseen. Kehitystyön painopiste siirtyy käytännön kierrätyskonsepteihin, kunhan perinteiset kalvosovellukset on saatu säädettyä pakkaajien tarpeisiin sopiviksi.

Tutkimusryhmän tavoitteena on sovittaa kalvo maailman päämarkkinoilla käytössä oleviin keräys- ja kierrätysjärjestelmiin.

(Kuva: VTT) Thermocell-kalvon tuotantoa VTT:n tutkimustiloissa.

Aiheesta aiemmin: Muoviton muovi syntyy selluloosasta ja rasvahapoista

Lue myös: Lukijalta – ”Ei nimi muovia pahenna ellei ihmiset!”

 

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia