Sivuvirrat hyötykäyttöön – Raision ja Nordic Umami Companyn yhteistyö poiki uuden maustekastikkeen

Tomaattisen kastikkeen raaka-aineet eli härkäpavun kuoret, kauralese ja kaurajauho ovat peräisin elintarvikevalmistaja Raision muun tuotannon yhteydessä syntyvistä sivuvirroista.

Uutuustuote syntyi Raision ja Nordic Umami Companyn yhteisenä hankkeena. Maustekastiketta voi käyttää grillikastikkeen tavoin tuomaan grillattuun ruokaan umamimaista aromia.

Nordic Umami on suomalainen startup, joka kehittää vegaanisia umamituotteita maatalouden ja ruokateollisuuden ylijäämistä.

Yhtiön rakentamalla, fermentointiin perustuvalla teknologialla umamia eli luonnollista ”lihaisaa” makua voidaan uuttaa kasvipohjaisista raaka-aineista.

Nordic Umami Company lanseerasi ensimmäiset kaupalliset tuotteensa vuonna 2022.

Osa vastuullisuusohjelmaa

Raisiolle yhteistyö Nordic Umamin kanssa on osa vastuullisuusohjelmaa, jonka yksi tavoite on vähentää ruoka- ja tuotantohävikkiä.

”Jos hävikkiä syntyy, tavoitteemme on, että myytäväksi kelpaamaton mutta kuitenkin syömäkelpoinen ruoka päätyy takaisin ruokaketjuun ja syömäkelvoton hävikki puolestaan muuhun käyttöön”, kertoo Raision ESG-päällikkö Katri Järvinen-Wilén.

Järvinen-Wilénin mukaan Härkis-tuotteiden valmistuksesta yli jäävälle härkäpavun kuorelle on löytynyt eri yhteistyökumppanien kautta muitakin käyttötapoja.

Raisio jatkaa sivuvirtojen sisältämien raaka-aineiden toimittamista Nordic Umami Companylle myös tulevaisuudessa.

”On hienoa olla suomalaisen kumppanin kanssa luomassa edellytyksiä sirkulaariselle ruokatuotannolle”, sanoo Nordic Umami Companyn toimitusjohtaja Kaisa Karhunen.

(Kuva Raisio) Pieni erikoiserä uutuuskastiketta on toimitettu tuotenäytteiksi osaan pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella toimivista K-ryhmän kaupoista.

Aiheesta aiemmin:

Raision sivuvirtoja kokeillaan luonnollisen umamin valmistuksessa


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia