Suomalainen diabetesrokote eteni ihmiskokeisiin

Tamperelaisen Vactech Oy:n kehittämä rokote ykköstyypin diabetesta vastaan on edennyt vaiheeseen, jossa sitä aletaan testata ihmisiin.

Ensimmäiseen ihmisillä tehtävään tutkimukseen osallistuu noin 50 vapaaehtoista tervettä aikuista Suomessa.

18–45-vuotiaat koehenkilöt saavat neljän viikon välein kolme rokoteannosta. Osa saa Vactechin rokotekandidaattia, osa lumerokotetta.

Käytännön järjestelyistä vastaa kliinisten tutkimusten toteuttamiseen erikoistunut CRST Oy Turusta. Tulosten odotetaan valmistuvan vuoden 2021 toisella puoliskolla.

Ykköstyypin diabetekselta suojaavaa rokotetta on odotettu pitkään. Tauti on Suomessa erityisen yleinen.

Estää enterovirusinfektiot

Rokote perustuu käsitykseen, että enterovirusinfektiot ovat merkittävä syy ykköstyypin diabeteksen puhkeamiseen. Kun virusinfektiot estetään, estetään myös diabeteksen synty.

Ihmiskokeissa selvitetään rokotteen turvallisuutta ja kykyä tuottaa elimistössä virusten vasta-aineita.

Vactech ponnistaa akateemisesta tutkimuksesta. Yhtiön perustajat ovat Tampereen yliopiston virologian professori Heikki Hyöty ja Helsingin yliopiston lastentautien professori Mikael Knip.

Rokotteen jatkokehityksen turvaamiseksi suomalaisyritys on lisensoinut patentoimansa keksinnön oikeudet yhdysvaltalaiselle Provention Bio -yhtiölle.

Voi suojata myös sydän- ja aivokalvontulehdukselta

Rokotetta varten Vactech seuloi yli sata potentiaalista enterovirusta. Niistä valittiin mukaan parhaiksi arvioidut coxsackie B -ryhmän virukset.

Heikki Hyöty uskoo, että rokote suojaa myös muilta vakavilta coxsackievirustaudeilta, kuten sydänlihas- ja aivokalvontulehdukselta.

Lisäksi se saattaa antaa suojaa keliakiaa vastaan.

Rokotteen toimivuuteen luottaa myös Mikael Knip.

“Suomalaiset tutkijat ovat olleet etulinjassa, kun yhteys enterovirusinfektioiden ja tyypin 1 diabeteksen välillä alkoi selvitä. Rokote perustuu tähän pitkään tutkimuspolkuun”, hän muistuttaa.

(Kuva Vactech Oy) Tältä näyttää tutkimuksen ensimmäinen rokoteannos.

Aiheesta aiemmin:

Uutuusrokote saattaa estää ykköstyypin diabeteksen

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia