Suomalaiset avaruuden valloittajat palkittiin

Vuoden 2019 Insinöörityöpalkinnon on saanut ryhmä, joka on luonut Suomeen avaruustekniikan toimialan.

Palkitut ovat tekniikan tohtorit Antti Kestilä ja Jaan Praks, diplomi-insinööri Tuomas Tikka sekä tekniikan ylioppilaat Rafal Modrzewski ja Pekka Laurila.

Palkittu ryhmä on myös kouluttanut koko joukon uuden sukupolven avaruustekniikan osaajia, kiittävät tunnustuksen myöntäneet Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF.

Lähtölaukaus suomalaiselle avaruusbisnekselle oli opiskelijavoimin syntynyt Aalto-1, maitopurkin kokoinen nanosatelliitti.

Nyt suomalaisten satelliittien määrä kasvaa eurooppalaisittain kärkivauhtia.

Hullut jääräpäät

Avaruustekniikan kurssin nuori vetäjä, nykyinen Aalto-yliopiston apulaisprofessori Jaan Praks oivalsi piensatelliittien mahdollisuudet opetuksessa kymmenen vuotta sitten.

Opiskelijat Antti Kestilä, Rafal Modrzewski ja Pekka Laurila innostuivat aiheesta ja aloittivat uudenlaisen tutkasatelliitin kehitystyön.

”Opiskelijoiden satelliitinrakennusprojekti herätti aluksi huvittuneisuutta”, Praks muistelee.

”Mahdottomalta kuulostaneen projektin ympärille kerääntyi todella lahjakas ja kunnianhimoinen nuorten porukka. Olimme ilmeisesti riittävän hulluja ja jääräpäisiä.”

Vuonna 2015 Iceye-hanke poiki samannimisen yrityksen, joka osoitti, että hyvin pieni tutkasatelliitti on toimintakykyinen.

”Olemme startup-vaiheessa, mutta taustalla on yli 50 miljoonan rahoitus. Tähtäämme tutkateknologiallamme maailman johtavaksi toimijaksi”, Laurila kertoo.

Iceyen satelliitit kykenevät kuvaamaan myös pimeällä ja pilvien läpi. Niiden avulla on mahdollista seurata lähes reaaliaikaisesti esimerkiksi meren levätilannetta tai jäätiköiden sulamista.

Tarpeeksi suurella mittausdatalla voidaan ennustaa jopa sillan romahtaminen.

Nanosatelliittien tuomista mahdollisuuksista ovat kiinnostuneet esimerkiksi suuret energiayhtiöt, vakuutusyhtiöt ja finanssiala.

Toinenkin yritys

Vuonna 2016 ohjelmistotalo Reaktor ja Aalto-satelliittien rakentajat päättivät perustaa yhteisvoimin uuden yrityksen jatkokehittämään ja kaupallistamaan nanosatelliitteja.

Reaktor Space Lab -nimisen yrityksen vetäjäksi ryhtyi jatko-opiskelija Tuomas Tikka. Yhdessä Iceyen kanssa yritys paalutti Suomessa uuden toimialan synnyn.

Antti Kestilä työskentelee tätä nykyä avaruustekniikan tutkijana Ilmatieteen laitoksessa. Rafal Modrzewski on Iceyen toimitusjohtaja ja Pekka Laurila strategiajohtaja.

Insinöörityöpalkinnon arvo on 30 000 euroa. Palkinnon luovutti voittoisalle ryhmälle avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja.

(kuva Markus Sommers) Tuomas Tikka, Jaan Praks, Antti Kestilä, Pekka Laurila ja Rafal Modrzewski vastaanottivat palkintonsa Otaniemessä 3. kesäkuuta.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia