Suomalaistutkijat löysivät Parkinsonin taudin aiheuttajan – voi mahdollistaa sairauden ennaltaehkäisyn

Parkinsonin tautia aiheuttavat tietyt bakteerikannat. Näin sanovat Helsingin yliopiston tutkijat, joiden mukaan haitalliset bakteerit voidaan häätää suolistosta ja näin estää sairauden synty.

Desulfovibrio-bakteerikannat ovat Parkinsonin taudin takana valtaosalla potilaista, helsinkiläistutkijat uskovat. Perinnölliset tekijät ovat mukana vain joka kymmenennessä sairaustapauksessa.

Parkinsonin taudin syytä on yritetty etsiä jo 200 vuoden ajan. Suomalaisryhmä esittelee nyt tuoreen löytönsä tutkimusartikkelissa, jonka on julkaissut Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

”Tuloksemme osoittavat, että tietyt Desulfovibrio-bakteerikannat  todennäköisesti aiheuttavat Parkinsonin tautia”, tiivistää tutkimusta johtanut professori Per Saris tiedotteessa.

Suurin osa tautitapauksista saa hänen mukaan alkunsa ympäristön kautta eli silloin, kun ihminen saa ympäristöstään nimenomaisia, Parkinsonin tautia aiheuttavia Desulfovibrio-bakteerikantoja.

”Vain pieni osa eli noin 10 prosenttia Parkinsonin taudista aiheutuu yksilön perintötekijöistä.”

Bakteerit saavat proteiinin kokkaroitumaan

Desulfovibrioiden bakteerisukuun kuuluvat lajit ovat gramnegatiivisia sulfaattia pelkistäviä bakteereja. Desulfovibrio-lajeja elää yleisesti vesiympäristöissä.

Helsinkiläistutkimuksessa Parkinsonin tautia sairastavien potilaiden Desulfovibrio-bakteerikannat aiheuttivat alfasynukleiiniproteiinin kokkaroitumista taudin malliorganismissa eli Caenorhabditis elegans -madossa.

Tutkimuksessa selvisi myös, että terveistä ihmisistä eristetyt Desulfovibrio-bakteerikannat eivät saaaneet alfasynukleiinia kokkaroitumaan samassa määrin.

Lisäksi Parkinson-potilaiden bakteerien aikaansaamien proteiinikokkareiden koko oli suurempi kuin terveiden ihmisten bakteerien.

Tutkijat ovat tienneet jo parikymmentä vuotta, että juuri alfasynukleiinilla on keskeinen merkitys Parkinsonin taudissa esiintyvissä aivomuutoksissa.

Haittabakteerien kantajat löydettävissä seulonnalla

Per Sarisin mukaan tuoreen tutkimuksen tuloksia on mahdollista hyödyntää Parkinsonin taudin ehkäisemisessä.

”Tuloksemme mahdollistaa seulontatutkimuksia, jossa tunnistetaan ne ihmiset, jotka kantavat näitä haitallisia Desulfovibrio-bakteereita. Tällöin heihin voidaan kohdistaa toimenpiteitä, joilla nämä kannat saadaan häädettyä suolistosta.”

”Kun Desulfovibrio-bakteerit saadaan poistettua suolistosta, niistä johtuvia alfasynukleiinikokkareita ei tule lisää suoliston soluihin, josta ne prioniproteiinien tavoin etenevät kohti aivoja kiertäjähermon kautta kohti aivoja”, Saris kuvailee.

Häätötoimenpiteillä Parkinson-potilaiden taudin oireita voidaan siis tulevaisuudessa mahdollisesti lieventää ja hidastaa tai jopa ennaltaehkäistä sairauden kehittyminen.

Päivi Ikonen

(Kuva Pixabay) Parkinsonin tautia aiheuttavia bakteereita esiintyy vesiympäristöissä. Kuvituskuva.

Lue myös:

Suomalainen Parkinson-lääke etenee – tuloksia ensimmäisestä ihmistutkimuksesta luvassa jo tänä vuonna

Uusi suomalainen Parkinson-lääke ensimmäiseen ihmistutkimukseen


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä. 

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia