Business Finlandin Smart Mobility and Batteries from Finland -ohjelman kärkihanke BatCircle 2.0 on viety onnistuneeseen päätökseen.
Aalto-yliopiston johtamassa BatCircle 2.0 -hankkeessa syntyi vaikuttavia tutkimustuloksia, jotka vauhdittivat litiumioniakkumetalleihin ja -materiaaleihin liittyvää teknologista kehitystä.
Tulosten avulla on tehostettu akkumineraaliesiintymien etsintää sekä litiumioniakkujen raaka-aineiden jalostusta ja kierrätystä.
Myös akkumateriaalien tuotantoprosesseja on parannettu ja aktiivimateriaaleille kehitetty uusia ominaisuuksia.
Hanke poiki myös yli 80 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia, runsaat 25 konferenssiesitystä, reilut 45 opinnäytetyötä ja yli 30 julkista raporttia.
Myös kansainvälinen yhteistyö vahvistui
”Akkumateriaalien kehittäminen, kierrätys sekä raaka-aineiden louhinta, jalostus ja käsittely ovat kaikki ratkaisevia sähköistymiseen liittyvien haasteiden ratkaisemiseksi”, korostaa projektipäällikkö Sipi Seisko.
Hankkeen päätutkijan, professori Mari Lundströmin mukaan Suomen kilpailukykyä akkuraaka-aineissa, akkumateriaaleissa ja kierrätyksessä tukee metallurgisen alan korkea koulutus ja pitkä historia.
Hankkeessa vahvistettiin myös kansainvälistä yhteistyötä, mikä sekin on kohentanut Suomen kilpailukykyä koko akkusektorilla.
Muun muassa mediayhtiö Bloomberg on luokitellut Suomen yhdeksi maailman johtavista maista litiumioniakkujen arvoketjussa.
Tutkimusekosysteemin toiminta jatkuu
Kolmivuotiseen hankkeeseen osallistuivat Aallon lisäksi LUT-yliopisto, Itä-Suomen ja Oulun yliopistot, Geologian tutkimuskeskus ja VTT.
Yrityskumppanit olivat Boliden Harjavalta, Suomen Malmijalostus, Fortum Battery Recycling, Metso Finland, Norilsk Nickel Harjavalta, Terrafame, Umicore Battery Materials Finland, AkkuSer, BroadBit Batteries, Grafintec, FinnCobalt, Keliber Technology, Latitude 66 Cobalt, Mawson ja X-Ray Mineral Services Finland.
Osapuolet pyrkivät jatkamaan kunnianhimoista tutkimus- ja kehitystyötä myös tulevaisuudessa.
Aiheesta aiemmin:
Euroopan suurin akkumateriaalinen hydrometallurginen kierrätyslaitos käynnistyi Harjavallassa
Mari Lundström – Metallien kierrättäjä
Kestävän akkuekosysteemin rakentajille suurrahoitus
Strategia vie Suomea kestävän akkutuotannon pioneeriksi
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!