Kestävän akkuekosysteemin rakentajille suurrahoitus

Kestävää suomalaista akkuteollisuutta kehittävä BatCircle-hanke on saanut Business Finlandilta 10,8 miljoonan euron jatkorahoituksen.

BatCircle 2.0 -konsortion päämääränä on parantaa kaivos- ja metalliteollisuuden sekä akkukemikaalien valmistusprosesseja ja lisätä litiumioniakkujen kierrätystä.

Aalto-yliopiston johtamaan yhteistyöhön osallistuu viisi muutakin tutkimuslaitosta, Itä-Suomen yliopisto, LUT-yliopisto, Oulun yliopisto, VTT ja GTK.

Yrityksistä mukana ovat Boliden Harjavalta, Suomen Malmijalostus, Fortum Waste Solutions, Metso Outotec, Norilsk Nickel Harjavalta, Terrafame ja Umicore Finland.

Lisäksi osallistujiin kuuluvat AkkuSer, BroadBit Batteries, Fennoscandian Resources, FinnCobalt, Keliber Technology, Latitude 66 Cobalt, Mawson ja X-Ray Minerals Services Finland.

”Tähtäämme siihen, että kotimaisen akkumetalliekosysteemimme imussa kasvaa kiertotalouden periaatteita noudattava koko Euroopan laajuinen ekosysteemi, jossa Suomen asema veturina vahvistuu edelleen”, sanoo professori Mari Lundström Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulusta.

Tähtäimessä myös uudet liiketoimintamahdollisuudet

Konsortio pyrkii myös tiivistämään yritysten ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyötä ja löytämään uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Hankkeessa on jo saavutettu lupaavia tuloksia.

Muun muassa litiumioniakkujen raaka-aineiden jalostusprosesseja on onnistuttu kohentamaan, samoin akkujen aktiivimateriaalien ominaisuuksia myös kierrätetyillä raaka-aineilla.

Lisäksi tutkijat ja yritykset ovat tutkineet laajasti Suomen maaperän akkumineraalipotentiaalia ja sen tulevaisuuden hyödyntämismahdollisuuksia.

Akkumetallien kysyntä kasvaa voimakkaasti kuluttajaelektroniikan, sähköautojen ja sähkön varastoinnin yleistymisen myötä.

Esimerkiksi kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi, että energiasektorille kriittisten metallien tarve nelinkertaistuu vuoteen 2040 mennessä, jos Pariisin sopimuksen ilmastotavoitteista halutaan pitää kiinni.

(Kuva Valeria Azovskaya/Aalto-yliopisto) Akkumetallien tarve kasvaa jatkuvasti. Kuvassa litiumakkukenno.

Lue myös:

Strategia vie Suomea kestävän akkutuotannon pioneeriksi

Celltech avaa ison akkutehtaan Tampereelle

Vaasaan suunnitteilla akkumateriaalitehdas

Harjavallan akkumateriaalien tuotantolaitos etenee

Kierrätys voi pudottaa akkumetallien hiilikuormaa roimasti

Fortum avaa uuden akkujen kierrätyslaitoksen

Terrafamen akkumetallitehdas etenee

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia