Fortum Battery Recyclingin akkujen käsittelylaitos Harjavallassa on aloittanut toimintansa. Suljetun kierron yksikkö on kapasiteetiltaan Euroopan suurin ja samalla maanosan ensimmäinen kaupallisen tason hydrometallurginen kierrätyslaitos.
Teollisen mitan laitos vastaa erityisesti eurooppalaisten akkuvalmistajien materiaalikysyntään. Samalla se auttaa vähentämään Euroopan riippuvuutta kriittisten raaka-aineiden tuonnista.
”Uuden laitoksemme avulla voimme kestävästi tuottaa sähköautojen litiumakkujen ja teollisten akkujen valmistukseen kovasti tarvittuja raaka-aineita”, kuvailee Fortumin akkukierrätysliiketoiminnan johtaja Tero Holländer tiedotteessa.
Fortum hyödyntää sekä käytöstä poistuneita akkuja että akkujen valmistusketjussa syntyvää jätettä. Käytetyt akut puretaan ja käsitellään ensin mekaanisesti yhtiön Ikaalisten tuotantolaitoksessa, jossa ne murskataan ja erotetaan eri jakeiksi. Sen jälkeen musta massa kuljetetaan Harjavaltaan.
”Huipputason hydrometallurgisen teknologiamme ansiosta akkujen mustasta massasta saadaan talteen jopa 95 prosenttia arvokkaista metalleista, jotka voidaan palauttaa kiertoon uusien akkukemikaalien tuotannossa.”
Arvoaineet talteen myös metalliteollisuuden sivuvirroista
Fortum Battery Recycling hankkii kriittisiä akkumateriaaleja myös metalliteollisuuden sivuvirroista. Niitä otetaan talteen Torniossa toisen uuden, nikkeliä välituotteenaan tuottavan hydrometallurgisen prosessin avulla.
”Päästäksemme EU:n kierrätystavoitteisiin emme voi rajata kierrätysmateriaalin lähdettä pelkästään käyttöikänsä lopussa oleviin akkuihin ja tuotannon jätejakeisiin, sillä se ei yksinkertaisesti riitä valmistajien tarpeisiin. Siksi meidän täytyy hyödyntää kaikki jätevirrat, joissa on mukana kriittisiä metalleja”, Holländer sanoo.
Suomalaisyhtiö aloitti maaliskuussa sähköautojen akkujen kierrätystoiminnan myös Saksan Kirchardtissa. Saksan laitoksen ansiosta Fortum voi tarjota akkujen ja tuotantojätteen keräämiseen ja kierrättämiseen liittyviä palvelujaan Keski-Euroopassa.
Saksan yksikkö kykenee esikäsittelemään yli 3 000 tonnia akkuja vuodessa.
”Kysyntä lisääntyy dramaattisesti”
Harjavaltalaislaitoksen tuotannon odotetaan menevän kuin kuumille kiville.
”Kierrätettyjen akkumateriaalien kysynnän uskotaan nousevan dramaattisesti seuraavien vuosien aikana, kun vihreä siirtymä nopeutuu”, Tero Holländer sanoo.
EU:n uudet säännökset edellyttävät, että akku-, elektroniikka- ja autovalmistajat asteittain lisäävät kierrätysmateriaalien käyttöä akuissa.
”Valmistajien täytyy nyt varautua uusiin lakimuutoksiin, sillä ensimmäiset akkumateriaalien, kuten koboltin, nikkelin ja litiumin, talteenottoa koskevat vähimmäisvaatimukset astuvat voimaan vuonna 2026.”
Päivi Ikonen
(Kuva Fortum) Harjavallan hydrometallurginen laitos tuottaa jo muun muassa nikkeli- ja kobolttisulfaattia.
Aiheesta aiemmin:
Kemianteollisuuden innovaatiopalkinto Fortumin akkujen kierrätysteknologialle
Fortumille uusi hydrometallurginen akkujen kierrätyslaitos Harjavaltaan
Fortum avaa mekaanisen akkujen kierrätyslaitoksen
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.