Suomen ensimmäinen kvanttitietokone on valmis käyttöön

Teknologian tutkimuskeskus VTT ja suomalainen startup-yritys IQM ovat saaneet valmiiksi Suomen ensimmäisen toimivan kvanttitietokoneen.

Kvanttitietokoneen ja kvanttiosaamisen ympärille rakennetun ekosysteemin avulla VTT auttaa suomalaisia yrityksiä valmistautumaan kvanttiaikaan.

Vastavalmistunut viiden kubitin kone on ensimmäinen askel kohti skaalautuvia kvanttitietokoneita, jotka ovat yritysten hyödynnettävissä.

”Kvanttilaskennan kehitys vaikuttaa kaikkiin toimialoihin”, tähdentää VTT:n tutkimuspäällikkö Pekka Pursula.

Tutkimuskeskus kehittää nyt kvanttiennakointia, jonka avulla voidaan tunnistaa tulevaisuuden trendejä.

Kvanttikoneet kykenevät laskentatehollaan ratkaisemaan nykytietokoneille mahdottomia ongelmia. Tulevaisuuden koneita voidaan hyödyntää esimerkiksi virusten ja lääkeaineiden tarkkaan mallinnukseen tai uudenlaisten materiaalien suunnitteluun.

Matka jatkuu kohti seuraavaa tavoitetta

Suomen ensimmäinen kvanttitietokone rakennettiin Otaniemeen VTT:n ja Aalto-yliopiston yhteiseen kansalliseen mikro- ja nanoteknologialaitokseen Micronovaan.

Kvanttitietokone IQM:n tuotantotiloissa. Kuva IQM

IQM:n toimitusjohtajan Jan Goetzin mukaan kyseessä on tärkeä virstanpylväs sekä yritykselle että eurooppalaisille kvanttiteknologiahankkeille.

”Tämän vaiheen päätyttyä IQM:stä tulee yksi harvoista kvanttiyrityksistä, joka pystyy toimittamaan kvanttitietokoneen asiakkaan omiin tiloihin”, Goetz sanoo.

Viiden kubitin kone on ensimmäinen osa monivuotista hanketta, jonka tavoitteena on rakentaa Suomeen 50 kubitin kvanttitietokone vuoteen 2024 mennessä.

(Pääkuva VTT) VTT:n tutkijat Visa Vesterinen, Debopam Datta, Himadri Majumdar ja Lassi Lehtisyrjä esittelevät Suomen ensimmäistä kvanttitietokonetta.

Aiheesta aiemmin:

Kvanttien voimin kohti uljasta uutta maailmaa

Kvanttitietokoneen rakentaminen etenee aikataulussa

Vuoden nuori tutkija rakentaa kvanttitietokonetta

Suomeen suunnitteilla ensimmäinen kvanttitietokone


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia