Suomen Malmijalostuksen ja kiinalaisyhtiön yhteisyritys alkaa edistää Kotkan akkumateriaalitehdasta

Suomen Malmijalostus ja kiinalainen Beijing Easpring perustavat yhteisyrityksen, joka ryhtyy viemään eteenpäin Kotkan akkutehdasprojektia. Tehdas tuottaisi litiumakkujen katodiaktiivimateriaalia (cam).

Easpring omistaa vuoden 2023 loppuun mennessä perustettavasta yhteisyrityksestä 70 ja Suomen Malmijalostus 30 prosenttia.

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että yhteistyömme jatkuu yhteisyrityksen muodossa. Beijing Easpring on maailman johtavia litiumioniakkujen katodimateriaalien valmistajia”, sanoo Suomen Malmijalostus Oy:n toimitusjohtaja Matti Hietanen.

”Yhteisyrityksen perustaminen osoittaa, että Kotkan tehtaalla on kummankin osapuolen mielestä erinomainen mahdollisuus menestyä Euroopan markkinoilla niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä.”

Kotkan cam-tehdasprojekti siirtyy seuraavaksi tarkempaan hankesuunnitteluun ja luvitusvaiheeseen, jossa yhteisyritys valmistautuu jättämään muun muassa rakennus- ja ympäristölupahakemukset.

Valmistelevat työt vauhdissa

Katodimateriaalitehtaan ensi vaiheen investoinnin suuruus on noin 774 miljoonaa euroa.

Valmistelutyöt Keltakallion teollisuusalueella aloitettiin jo vuoden 2021 lopussa. Tontin tasaukseen ja valmisteluun liittyvät työt ovat jatkuneet kesällä 2023.

Tehtaan suunniteltu vuosituotanto kattaa yli 750 000 täyssähköauton katodimateriaalitarpeen. Kapasiteettia on mahdollista laajentaa tulevaisuudessa.

Tehtaan lasketaan työllistävän noin 360 henkeä.

Vireillä myös kennotehdashanke

Tulevan tehtaan tuottama katodiaktiivimateriaali on jauhemainen lopputuote, jota kennotehtaat käyttävät akkukennon arvokkaimman osan katodin valmistukseen.

Suomen Malmijalostus suunnittelee myös akkukennotehtaan perustamista Kotkaan potentiaalisen kumppanin kanssa. Tehdas sijoittuisi katodimateriaalitehtaan viereiselle tontille Keltakallion teollisuusalueelle.

Suomen Malmijalostuksen omistama Finnish Battery Chemicals Oy valmistautuu parhaillaan kennotehtaan ympäristövaikutusten arviointimenettelyyn (yva).

(Kuva Pixabay) Kotkan akkumateriaalitehtaan tuotanto riittäisi noin 750 000 täyssähköautoon vuodessa.

Aiheesta aiemmin:

Kotkasta kehkeytymässä akkualan keskittymä – kaupunkiin kaavaillaan myös kennotehdasta

Kotkan akkutehdashanke otti askelen eteenpäin


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia