Kertakäyttöisyydestä kohti uudelleenkäyttöä. Pakkausjätteen määrää on lisännyt muun muassa noutoruoan kasvava suosio. Kuva: Adobe Stock.

Suomi tähtää pakkausten uudelleenkäytön edelläkävijäksi – VTT ja Vaasan yliopisto käynnistivät suurhankkeen

VTT:n ja Vaasan yliopiston lisäksi laajassa tutkimushankkeessa on mukana 21 muuta organisaatiota ja yritystä.

Business Finlandin rahoittaman Reusify-hankkeen tavoitteena on kehittää järjestelmä, joka mahdollistaa pakkausten uudelleenkäytön Suomessa.

Lisäksi hanke pyrkii vähentämään pakkausmateriaalien ja niiden valmistuksessa käytettävien fossiilisten raaka-aineiden tarvetta sekä pakkausjätteen määrää.

Avainaloilla toimivilla suomalaisyrityksillä on toimijoiden mukaan mahdollisuus ottaa iso siivu myös vientimarkkinasta, jonka on arvioitu kasvavan 1,45 miljardiin euroon vuoteen 2035 mennessä.

Merkittävä askel kohti kiertotaloutta

”Pakkausten muuttuminen kertakäyttöisistä uudelleenkäytettäviin on merkittävä askel kohti kiertotaloutta”, sanoo tutkimusprofessori Ali Harlin VTT:stä.

Askel edellyttää Harlinin mukaan liiketoimintaprosessien tarkastelemista laaja-alaisesti eri näkökulmista.

”Lisäksi tarvitaan vankka kumppaniverkosto, joka sitouttaa koko arvoketjun pakkausten tuottajista logistiikkaan, vähittäiskauppaan, huoltoon ja jätteenkäsittelyyn.”

Hankkeessa paneudutaan muun muassa erilaisiin kierrätysjärjestelmiin ja kestopakkausratkaisuihin.

”Lisäksi selvitämme, miten kuluttajat suhtautuvat uudelleenkäytettäviin pakkauksiin ja millaisin keinoin niiden kiinnostavuutta voitaisiin lisätä”, kertoo vanhempi tutkija Kyösti Pennanen Vaasan yliopistosta.

Mukana muun muassa K-ryhmä ja S-ryhmä

Reusify-hankkeen osallistujia ovat Berner, Borealis Polymers, Cajo, Compass Group Finland, Elintarviketeollisuusliitto, Kamu Collective, K-ryhmä, KiiltoClean, Lassila & Tikanoja ja MaRa ry.

Mukana ovat myös Muovipoli, Orthex, Sumi, PTY ry, Suomen Pakkauskierrätys Rinki, Smart Set, S-ryhmä, Tomra, Transbox, UPC Konsultointi ja UPM Raflatac.

Borealisin vetämään Spirit-ohjelmaan linkittyvän kaksi- ja puolivuotisen hankkeen kokonaisbudjetti on noin kaksi miljoonaa euroa.

Radikaalit muutokset tarpeen

Kertakäyttöpakkausten kysyntää ovat lisänneet päivittäistavaroiden verkkokauppa ja noutoruoan kasvava kulutus.

EU:ssa syntyvän pakkausjätteen kokonaismäärä on paisunut vuosina 2009–2020 noin 20 prosenttia ja on nyt 80 miljoonaa tonnia eli lähes 180 kiloa jokaista EU-kansalaista kohden.

Ilman radikaaleja muutoksia pakkausjätteen määrän odotetaan kasvavan vuoteen 2030 mennessä vielä 19 prosenttia lisää.

Lue myös:

Sadan vuoden hiilivarastoja ja tulevaisuuden raaka-aineita – muoviteollisuuden Spirit-ohjelma hyvässä vauhdissa

Suomalaisen Spirit-ohjelman missiona uusiutuva muovi


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia