Rna:ta on pidetty vain apurina, joka välittää dna:n geneettistä informaatiota soluille proteiinin valmistusta varten. Professori Minna-Liisa Ängön tutkimus nostaa rna:n valokeilaan itsenäisenä toimijana, jota voi hyödyntää uudentyyppisissä täsmälääkkeissä. Kuva: Tampereen yliopisto.

Tamperelaistutkijat kehittävät uudenlaisia täsmälääkkeitä syöpään – kohteena rna:n rakenteet

Tampereen yliopiston tutkijat selvittävät, voitaisiinko syöpää hoitaa kohdistamalla lääke syöpäsoluille tyypillisiin rna-rakenteisiin.

Tenure track -professori Minna-Liisa Änkö johtaa uutta hanketta, jossa paneudutaan solujen rna:n laskostumiseen vaikuttaviin tekijöihin paksusuolen syövässä.

Rna-lääkkeistä tunnetuimpia ovat koronarokotteet, jotka osoittivat, että solujen toimintaa voidaan ohjailla rna:n kautta

Solun ja rna:n säätelymekanismit voivat mennä epäkuntoon monissa syövissä, joten rna:ta voitaisiin ehkä käyttää lääkekohteena niiden hoidossa.

Iskuja rna-rakenteisiin pioneerimolekyyleillä

Minna-Liisa Ängön ryhmä on jo aiemmin osoittanut, että rna:n ja proteiinien välinen vuorovaikutus muuttaa rna:n laskostumista paksusuolisyövän soluissa.

Nyt ryhmä tutkii, voiko rna:n laskostumiseen syöpäsoluissa jollain keinoin vaikuttaa.

”Selvitämme, miltä rna-molekyylit todella näyttävät soluissa ja etsimme sellaisia rna-rakenteita, joita löytyy vain syöpäsoluista”, Änkö kertoo.

”Lisäksi kehitämme pioneerimolekyylejä, joilla testaamme, voimmeko vaikuttaa näihin rakenteisiin.”

Näin voitaisiin ehkä tehdä syöpähoidoille vastustuskykyisistä kasvaimista jälleen alttiita lääkkeille – tai jopa hankkiutua syöpäsoluista kokonaan eroon.

Apua potilaille, joita ei vielä voida hoitaa

Erityisen ongelmallisia sairauksia ovat syöpien alatyypit, joihin tavanomaiset hoidot eivät tepsi, sekä uusiutuvat syövät, jotka pystyvät vastustamaan lääkkeitä.

Änkö etsii siksi ratkaisuja varsinkin niille potilaille, joita nykyään ei voida auttaa.

”Diagnostiset menetelmät ovat nykyään hyviä, ja pystymme selvittämään kasvaimista, mikä on solutasolla mennyt vinoon”, hän kertoo.

”Tämän ja rna-lääkkeiden helpon muokattavuuden ansiosta on mahdollista kehittää lähes yksilöllisesti räätälöityjä hoitoja.”

Syöpäsolujen rna:han kohdennetut lääkkeet voisivat hänen mukaansa myös aiheuttaa vähemmän sivuvaikutuksia terveille soluille.

Sopii muidenkin tautien hoitoon

Jos ryhmän kehittelemä menetelmä osoittautuu toimivaksi, konseptia voidaan soveltaa muidenkin sairauksien kuin syövän hoidossa.

Nelivuotisessa tutkimushankkeessa tehtävä rna-rakenteiden määritys edistää jo sinällään kaikkien rna-lääkkeiden kehitystyötä.

Jane ja Aatos Erkon säätiö rahoittaa tutkimusta 932 000 eurolla.


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia