Lupaava molekyyli toimii sekä lääkekuljettimena että hoitaa vammaa myös itse, kertoo professori Tero Järvinen. Kuva: Harri Hinkka/Tampereen yliopisto.

Tamperelaistutkijat löysivät kudosvammaan hakeutuvan lääkemolekyylin – tehostaa vaurioiden paranemista

Tampereen yliopistossa on löydetty peptidi, joka verenkierron kautta annosteltuna ohjautuu vaurioituneeseen kudokseen muodostuviin uudissuoniin.

Kudokseen päädyttyään peptidi aktivoi luonnon oman mekanismin, joka nopeuttaa vamman parantumista.

Peptidin toimintamekanismi selvisi professori Tero Järvisen johtamassa tutkimuksessa, jossa oli mukana myös akateemikko Erkki Ruoslahti sekä tutkijoita useista ulkomaisista yliopistoista.

Tamperelaisten mukaan löytö avaa uusia mahdollisuuksia hoitaa sekä ihohaavoja että tapaturmia ja vammoja, kuten lihasrepeämiä ja luunmurtumia.

Tutkimusartikkelin julkaisi Nature Communications.

Ei pelkästään kuljetin

Lääketieteen tavoitteena on kudosvamman nopean parantamisen lisäksi se, että vamma-alueelle muodostuu vähemmän arpikudosta.

Keinoja tavoitteen saavuttamiseen etsii myös Tero Järvisen ryhmä.

Aiemmassa tutkimuksessaan ryhmä löysi niin kutsutun homingpeptidin eli pienen proteiinipalasen, joka täsmähakeutuu kudosvaurioon. Aminohappokoostumuksensa mukaan se nimettiin CAR-peptidiksi.

Yli miljardin peptidin joukosta seulotun CAR:n avulla tutkijat onnistuivat kuljettamaan arven muodostumista estävän lääkeaineen kohteeseensa.

Nyt ryhmä osoitti, että CAR-kuljetuspeptidi on itsessään terapeuttinen lääkemolekyyli. Se siis vauhdittaa haavan paranemista ilman, että siihen liitetään mitään lääkemolekyylia.

Sulkee haavan nopeasti

CAR sitoutuu haavassa solukalvon reseptoriinsa, syndekaani-4-proteoglykaaniin. Sitoutuminen aktivoi solun sisällä sytohesiini-2-tekijän, joka puolestaan aktivoi solujen migraation käynnistävän Arf6-GTPaasin.

CAR-peptidiä saaneiden eläinten ihohaavat sulkeutuivat merkittävästi nopeammin kuin ilman hoitoa. Myös arvet jäivät normaalia pienemmiksi.

”Syndekaani-4-riippuvainen kudosregeneraatio on keskeinen tekijä ihohaavojen lisäksi useiden muidenkin kudosvammojen, kuten lihasrepeämien ja luunmurtumien, paranemisessa”, Tero Järvinen kertoo.

Koska tamperelaisten löytämä peptidi hakeutuu aktiivisesti kudosvaurioon verenkierron välityksellä, se toimii riippumatta siitä, missä päin kehoa vamma on.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia