Tapaturmaisen aivovamman voi tunnistaa syljestä – Medicortexin kehittämä diagnostinen testi loppusuoralla

Aivovammojen diagnostiikkaan keskittynyt bioteknologiayritys Medicortex Finland Oyj on saanut rahoituspäätöksen Business Finlandilta.

Yhtiö käyttää rahoituksen tapaturmaisten aivovammojen ja aivotärähdyksen varhaiseen havaitsemiseen tarkoitetun pikatestinsä rakentamiseen.

Business Finlandin rahoitus kattaisi 50 prosenttia hankkeen reilun 800 000 euron kokonaisbudjetista.

Rahoitus kohdistuu testin viimeiseen kehitysvaiheeseen ja testin koe-erien tuotantokapasiteetin pystyttämiseen.

”Tärkeä virstanpylväs”

”Tämän erittäin kilpaillun rahoituksen saaminen on merkittävä tunnustus yrityksen ponnisteluille”, sanoo Medicortexin toimitusjohtaja Adrian Harel.

Israelilaislähtöinen neurobiologi perusti Turussa toimivan yrityksen vuonna 2014.

”Tämä on tärkeä virstanpylväs meidän tiimille ja teknologialle, olemme kiitollisia Business Finlandille tästä tuesta ja kiitämme sijoittajia, jotka ovat tukeneet meitä tähän mennessä.”

Medicortexilla on parhaillaan menossa uusi osakeanti, jolla se kerää projektiin tarvittavaa 200 000 euron omarahoitusta.

Haussa myös uudet lääkemolekyylit

Medicortexin biomerkkiaineohjelma etsii uusia keinoja aivovamman pikaiseen ja varhaiseen löytämiseen, jolle on globaali lääketieteellinen tarve.

Yhtiö on tunnistanut kehon nesteistä, kuten syljestä ja virtsasta, biomerkkiaineita, joiden avulla tapaturmainen aivovamma (traumatic brain injury, TBI) voidaan havaita. Kehitetty testi perustuu näihin markkereihin.

Nykyiset neurologiseen tutkimukseen ja kuvantamiseen perustuvat menetelmät eivät yhtiön mukaan havaitse lieviä aivovammoja luotettavasti.

Lieväkin aivovamma voi kuitenkin kehittyä krooniseksi tilaksi, ja tunnistamattomalla aivovammalla voi olla kohtalokkaita seurauksia.

Diagnostisten testien lisäksi Medicortexin tavoitteena on kehittää uusia kemiallisia yhdisteitä, jotka toimisivat aivovamman etenemisen eli sekundaarivaurion pysäyttävänä lääkkeenä.

Päivi Ikonen

(Kuva Pexels) Uuden diagnostisen menetelmän markkinapotentiaali on huomattava, sillä tapaturmaisen aivovamman saa vuosittain yli 70 miljoonaa ihmistä. Kaikkien vammaa ei välttämättä huomata ajoissa. Kuvituskuva.

Lue myös:

Aivovamman sylkitestiä kehittävän Medicortexin pörssitie katkesi – perui listautumisensa

Aivovamman tunnistus sylkitestillä etenee – turkulaisyhtiö pörssiin


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Tilaa heti tai viimeistään 28.2.2024, niin osallistut myös kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia