Tavoitteena päästötön laivaliikenne ja tehokkaat kvanttikoneet – Vuoden teknologiajohtajat palkittiin

Vuoden 2023 teknologiajohtajiksi on valittu Wärtsilän Juha Kytölä ja IQM:n Kuan Yen Tan. Tampereen yliopiston Mircea Guina sai Vuoden innovaatioprofessorin tittelin.

Suurten yritysten sarjassa palkittu Juha Kytölä on tehnyt pitkän ja merkittävän uran Wärtsilä Marine Powerissa, jonka teknologiajohtajana hän tätä nykyä toimii.

Wärtsilä on johtava merenkulun ja energian toimija, jonka päämääränä on alojen päästötön tulevaisuus. Juha Kytölä on rakentanut yhtiön innovaatiotoimintaa ja vaihtoehtoisten polttoaineiden kehitystä vieden yritystä kohti vuoden 2030 hiilineutraaliustavoitetta.

”Tämä on hieno tunnustus Wärtsilän tutkimus-, teknologia- ja tuotekehitystyölle. Kyse on maailmanlaajuisesta tiimityöstä, ja olen ylpeä taitavista ja ahkerista kollegoistani. Yhdessä voimme edistää hiilidioksidipäästöjen vähentämistä maalla ja merellä ympäri maailmaa”, Kytölä sanoo.

Kvanttilaskennalla nopeampia ratkaisuja maailman ongelmiin Pk-yritysten sarjan voittaja Kuan Yen Tan on IQM Quantum Computersin perustaja ja teknologiajohtaja. Aalto-yliopiston ja VTT:n spinoff-yritys rakentaa kvanttitietokoneita asiakkaiden tiloihin.

Kvanttikoneilla on potentiaalia kasvattaa laskentanopeutta perinteisiin tietokoneiseen verrattuna huomattavasti ja vauhdittaa näin esimerkiksi lääke- ja akkukehitystä.

IQM on Euroopan johtava kvanttilaskentaan erikoistunut yritys ja ainoa, joka toimittaa täyden pääsyn laitteistoon takaavia kvanttilaskentajärjestelmiä. Yhtiö on pystyttänyt muun muassa Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen.

”Tämä palkinto kannustaa minua ponnistelemaan vieläkin lujempaa ja rakentamaan tulevaisuuden maailmanluokan organisaatiota”, Kuan Yen Tan sanoo.

Vauhtia optoelektroniikan tutkimukseen ja teollisuuteenVuoden innovaatioprofessori Mircea Guina vetää Tampereen yliopiston Optoelektroniikan tutkimuskeskusta (ORC). Euroopan johtaviin kuuluva keskus on edistänyt merkittävästi Suomen puolijohde- ja laserteollisuutta sekä fotoniikan alustoja.

Guina on paitsi alan kansainvälisesti tunnustettu huippututkija myös kolmen tamperelaisen spinoff-yrityksen perustaja. Hän sanoo olevansa otettu saadessaan tunnustuksen juuri nyt, kun eurooppalainen puolijohdesektori on käännekohdassa.

”European Chips Act peräänkuuluttaa tarvetta nopeuttaa investointeja, joilla turvataan puolijohdesirujen saatavuus ja teknologinen suvereniteetti keskeisillä teollisuuden aloilla, kuten autoteollisuudessa tai tietoliikennealalla”, Guina kertoo.

”Suomalaisen teollisuuden uusiutumis- ja innovaatiokyvykkyys esiin”

Vuoden 2023 teknologiajohtajien tunnustuspalkinnon finalisteja olivat suurten yritysten sarjassa myös Fintrafficin Janne Lautanala ja Metsä Fibren Kaija Pehu-Lehtonen.

Pk-yritysten kategoriassa finaaliin ylsivät voittajan lisäksi Varjon Urho Konttori ja Optofidelityn Nikhil Pachhandara.

Innovaatioprofessorin valinnassa muut finalistit olivat VTT:n Ali Harlin ja Janna Saarela Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutista.

Vuoden teknologiajohtajan ja innovaatioprofessorin palkitsevat Teknologiateollisuus ry ja konsulttiyhtiö Spinverse.

”Vuoden teknologiajohtaja- ja innovaatioprofessoripalkinnon voittajat ja heidän yrityksensä nostavat esiin suomalaisen teollisuuden uusiutumis- ja innovaatiokyvykkyyttä”, kuvailee tuomariston puheenjohtaja, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola.

(Kuva Spinverse) Juha Kytölä (vas.), Mircea Guina ja Kuan Yen Tan vastaanottivat palkintonsa 21.3.2023 järjestetyssä CTO Forum -tapahtumassa.

Lue myös:

Suomalaistoimijat rakentavat vihreällä ammoniakilla kulkevan rahtilaivan

Ammoniakki avittaa vihreää siirtymää

Wärtsilä testaa vetymoottoreita – laivoihin jo tänä vuonna

Suomen ensimmäinen kvanttitietokone on valmis käyttöön


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia