Tehokkaampia työkaluja arktisen alueen ympäristöseurantaan

Arktisten alueen ympäristön seurantaa tehostetaan uudessa kansainvälisessä hankkeessa. Arctic Passion -projekti on saanut 20 miljoonan rahoituksen EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta.

Heinäkuun alussa käynnistyneessä hankkeessa integroidaan alueen ympäristöhavaintojärjestelmiä yhteen ja räätälöidään niitä eri käyttäjien tarpeisiin.

Ympäristöhavainnoinnin toimintavalmiuksia laajennetaan lisämittauksin sekä maalla, merellä, ilmakehässä että kryosfäärissä.

Tarkoituksena on esimerkiksi perustaa kansainvälinen valtamerten seurantaverkosto arktisen alueen Atlantin sektorille. Verkosto yhdistetään jo toimivaan Tyynenmeren sektorin järjestelmään.

Yhteensä 35 tutkimuskumppanin hanke jatkuu vuoteen 2025.

Lisätietoa järvien jäätilanteesta

Suomesta hankkeeseen osallistuvat muun muassa Ilmatieteen laitos, Suomen ympäristökeskus Syke ja osuuskunta Lumimuutos.

”Projektin kolmanneksi suurimpana partnerina Ilmatieteen laitos on hyvin laajasti mukana lähes kaikissa työpaketeissa”, kertoo kehittämispäällikkö Mikko Strahlendorff.

Laitoksen tärkeimpiä vastuualueita ovat arktisen havainto- ja palvelutoiminnan vaikuttavuustutkimus ja arktisen datan tietojärjestelmän kehittäminen.

Suomen ympäristökeskus toteuttaa hankkeessa palvelun, joka tuottaa tietoa arktisten järvien jäätilanteesta. Palvelu perustuu satelliitti- ja kansalaishavaintojen hyödyntämiseen.

”Tärkeimmät käyttökohteet syntyvälle aineistolle ovat ilmastonmuutostutkimus sekä pohjoisten yhteisöjen turvallisuus”, kertoo ryhmäpäällikkö Sampsa Koponen Sykestä.

Alkuperäiskansoilta kerätään perinnetietoa

Arktinen alue on saamelaisten, inuiittien, jukagiirien ja muiden alkuperäiskansojen kotiseutu. Yksi hankkeen osa-alueista tuottaa kuvaa alueen historiallisesta muutoksesta keräämällä myös kylien perinnetietoa.

”Kalottialueen mennyt, usein piilossa oleva muutos ja toisaalta nykyisen hetken nopeasti etenevä, monimutkainen tilannekuva saadaan paremmin selville, kun etulinjassa olevat yhteisöt ovat mukana samanvertaisina toimijoina”, toteaa dosentti Tero Mustonen Osuuskunta Lumimuutoksesta.

Lumimuutos on voittoa tavoittelematon tiedejärjestö, joka on ollut mukana rakentamassa Arktisen neuvoston seuranta- ja alkuperäiskansayhteistyötä vuodesta 2000.

Kuva: Pixabay

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia