Jyväskylän yliopisto kehittää tekoälypohjaisia menetelmiä, joilla voidaan analysoida terveydenhuollon biopankkidataa ja myös kliinisiä tietoja.
Uudessa hankkeessa luodaan Keski-Suomeen alueellinen AI Hub, joka edistää sote-tiedon älykästä hyödyntämistä.
Samalla Jyväskylän yliopisto tiivistää yhteistyötään Itä-Suomen yliopiston kanssa. Kun Keski-Suomen ja Pohjois-Savon alueelliset AI Hubit toimivat keskinäisessä vuorovaikutuksessa, on mahdollista tuottaa suurempia ja monipuolisempia tietoaineistoja.
Tämä puolestaan mahdollistaa tarkempien ja luotettavampien tekoälymallien kehittämisen. Näin syntyy myös uutta tietoa, jonka avulla voidaan ehkäistä ja hoitaa sairauksia ja optimoida hoidon kustannuksia.
Syövän hoito lupaava sovellusalue
Hankkeen projektipäällikön, dosentti Sami Äyrämön mukaan AI Hubeissa päästään viemään eteenpäin sovellusalueita, jotka tutkijat ovat jo aiemmin tunnistaneet lupaaviksi. Sellaisia ovat muun muassa hoitoprosessien tehostaminen, syövän hoito ja nivelrikon ehkäisy.
”Lisäksi tehostetaan biopankkidatan käyttöä yhteistyössä Itä-Suomen ja Keski-Suomen biopankkien kanssa”, Äyrämö kertoo.
Myös alueen yrityksiä aktivoidaan mukaan hyödyntämään tekoälyä ja laskennallisia menetelmiä omissa sote-alan liiketoimintaprosesseissaan ja -tuotteissaan.