Teollisuuden jätevedet puhtaiksi ilman kemikaaleja

Uusi suomalaisteknologia puhdistaa teollisuuden jätevedet ilman kemikaaleja. Tekniikan on kehittänyt lappeenrantalainen Flowrox Oy.

Yhtiön edistynyt hapetusprosessitekniikka (AOP) ja sen käyttö vedenpuhdistuksessa perustuvat Lappeenrannan LUT-yliopiston tutkimustyöhön. Tekniikka sopii esimerkiksi lääkeainejäämien, värin ja hajun poistamiseen vedestä.

Flowroxin rakentamassa plasmareaktorissa kylmäplasma on suorassa kosketuksessa veteen ja tuhoaa siihen liuenneet orgaaniset epäpuhtaudet. Plasman avulla luodut oksidantit myös desinfioivat veden.

Reaktorissa plasman ja veden kontaktipinta-ala on hyvin suuri, joten haitta-aineiden poistaminen jätevedestä on erittäin energiatehokasta.

Kun vesi puhdistuu täysin kemikaalittomalla prosessilla, pienenevät sekä kustannukset että ympäristöriskit, laitteen kehittäjät sanovat.

Ympäristöä säästävä suomalaisteknologia on heti noteerattu myös kansainvälisesti. Plasmapohjainen puhdistustekniikka on edennyt vuoden 2019 ”vedenkäsittelyn Oscar-kisassa” eli Aquatech Innovation Award -kilpailussa finaaliin asti.

(Kuva) Uusi suomalaisreaktori tuo suoran plasmahapetuksen teolliseen mittakaavaan.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia