Terveysteknologian vienti ponkaisi uuteen ennätykseen – koronatestit pandemia-ajan pelastaja

Terveysteknologian tuotevienti nousi vuonna 2022 yhteensä 2,65 miljardiin euroon. Lisäystä edellisvuodesta oli kuusi prosenttia.

Terveysteknologia ry:n toimitusjohtaja Saara Hassinen on tyytyväinen siihen, että ala on jälleen päässyt normaaliin kasvuvauhtiinsa.

”Koronavuodet verottivat terveysteknologian tuotevientiä, vaikka vienti on joka vuosi ollut edellistä vuotta suurempaa”, Hassinen kertoo.

Pahin oli hänen mukaansa ensimmäinen pandemiavuosi 2020. Edistyneiden suomalaisten koronatestien ja testilaitteiden myynti maailmalle on onneksi paikannut terveysteknologian muiden osa-alueiden pientä takapakkia.

Suomalaisosaamisen suurin yksittäinen ostaja on pandemia-aikana ollut Yhdysvallat, jonne vuonna 2021 suuntautui 29 prosenttia viennistä. Kakkosena tuli Kiina vajaan kahdeksan prosentin osuudellaan.

Euroopan osuus on koronan myötä kasvanut. Vuoden 2021 viennistä meni kotimantereelle 44 prosenttia, eniten Isoon-Britanniaan, Saksaan ja Ranskaan.

Kolmen miljardin rajapyykki odottaa

Vaikka pandemia on hellittämässä otettaan, suomalaisyrityksillä riittää vielä kiinni kurottavaa,

”Ilman koronaa sekä komponentti- ja osaajapulaa juhlisimme nyt kolmen miljardin euron rajapyykin ohittamista. Sen verran kasvua edellisinä vuosina menetettiin”, Hassinen sanoo.

Komponenttipulan osalta tilanne on jo helpottunut, mutta puute osaajista on kroonistunut. Kansainvälisten rekrytointien tarve on kova.

”Terveysteknologiayrityksiin kansainväliset osaajat sopivat hyvin, koska heitä on jo valmiiksi paljon”, sanoo toimialayhdistyksen tuore puheenjohtaja, Paree Group Oy:n toimitusjohtaja Mika Hagberg.

Suomalaiset terveysteknologian yritykset kehittävät ja valmistavat korona- ja muiden testien lisäksi muitakin in vitro – diagnostiikan tuotteita, kuten reagensseja, vertailumateriaaleja, testisarjoja, näytteenottoastioita ja kalibraattoreita.

Alan tuotteisiin kuuluvat myös lääkinnälliset laitteet, laitteistot, välineet, implantit ja tarvikkeet.

Yhä tärkeämpi terveysteknologian osa-alue ovat digitaaliset terveysratkaisut, kuten puettava elektroniikka, sähköiset potilasasiakirjat, etäpalvelut ja digitaaliset terapiat eli ohjelmistopohjaiset hoitomuodot.

Päivi Ikonen

(Kuva Monidor) Oululaisen Monidor Oy:n kehittämä infuusiohoidon etävalvontapalvelu lanseerataan huhtikuun alussa Japanissa. Uusista markkinoista iloitsevat toimitusjohtaja Mikko Savola ja kehitysjohtaja Yoko Keränen.

Lue myös:

Koronatestejä kehittäneelle Abacus Diagnosticalle insinöörityöpalkinto

Uusi suomalainen pcr-testi antaa koronatuloksen 50 minuutissa

Turkulaisten diagnostiikkafirmojen fuusio päätökseen – uusi nimi Uniogen

Turkulaiset uutuustestit löytävät koronamuunnokset

Korona vai influenssa – yhdistelmätesti antaa vastauksen

Testien kehittäjät tahtovat koronan kuriin


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia