Uusi suomalainen pcr-testi antaa koronatuloksen 50 minuutissa

Turkulainen diagnostiikkayritys Abacus Diagnostica on kehittänyt uuden pcr-testin sars-cov2-viruksen havaitsemiseen. Pikatesti löytää koronan eri variantit hengitystienäytteestä alle tunnissa eli noin 50 minuutissa.

Suomessa valmistetun testin herkkyys on 98,3 prosenttia. Luku kertoo todennäköisyyden sille, että myös testitulos on positiivinen, kun testatulla on koronavirusinfektio.

Testin tarkkuus on vieläkin korkeampi eli peräti 99,8 prosenttia. Testi siis tunnistaa lähes sataprosenttisen varmasti oikein ne, joilla ei tartuntaa ole.

Nopeuttaa terveydenhuollon ammattilaisten työtä

Abacus Diagnostican toimitusjohtajan Erno Sundbergin mukaan testin käyttäminen on terveydenhuollon ammattilaisille helppoa ja turvallista.

Näyte kerätään inaktivoivaan eli viruksen tartuttamattomaksi tekevään nesteeseen, joten erillisiä turvatoimenpiteitä tai pcr-tiloja ei tarvita. Näytteen valmistelun jälkeen testi määritetään ja tulos tulkitaan täysin automaattisesti.

Erilaisten virusvarianttien ilmaantuminen ei vaikuta testin suorituskykyyn, sillä se havaitsee samanaikaisesti sars-cov2-viruksen genomista kaksi eri kohdetta eli RdRp- ja E-geenit.

Koronadiagnostiikkaa jo kolmatta vuotta

Abacus on kehittänyt covid-19-diagnostiikkaa koronapandemian alusta lähtien. Yrityksen ensimmäinen koronatesti sai CE-hyväksynnän Euroopan markkinoilla heinäkuussa 2020.

Turkulaisyhtiö on saanut uuden testin kehittämiseen rahoitusta EU:n Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta.

Abacus Diagnostica on tätä nykyä osa Uniogen Oy:tä, joka syntyi kolmen turkulaisen bioteknologiayrityksen yhdistymisen tuloksena tammikuussa 2022.

(Kuva Abacus Diagnostica) GenomEra-niminen testijärjestelmä koostuu testilastuista, laitteesta sekä testitulokset tulkitsevasta ohjelmistosta. Yhdellä laitteella voidaan samaan aikaan analysoida neljä näytettä.

Aiheesta aiemmin:

Turkulaisten diagnostiikkafirmojen fuusio päätökseen – uusi nimi Uniogen

Turkulaisyritykset yhdistyvät isommaksi diagnostiikan osaajaksi

Turkulaiset uutuustestit löytävät koronamuunnokset

Suomalaiset testien kehittäjät tahtovat koronan kuriin


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia