Turkulaistutkijat palkittiin – uusi havainto syöpäsolujen liikkeistä voi auttaa kasvaimen suitsimisessa

Turun biotiedekeskuksessa tehty tutkimus avaa mahdollisuuksia estää syövän leviäminen. Nature-lehdessä julkaistu artikkeli toi tutkijakolmikolle vuoden 2023 Elias Tillandz -palkinnon.

Väitöskirjatutkija Aleksi Isomursu, tutkijatohtori Mathilde Mathieu ja professori Johanna Ivaska vastaanottivat tunnustuksensa 24. elokuuta järjestetyssä BioCity-symposiumissa.

Kolmikon tutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, kuinka syöpäsolut liikkuvat ja etenevät kudoksissa.

Yksittäisten solujen siirtyminen paikasta toiseen on osa kehon normaalia toimintaa. On oletettu, että eri solutyypit suosivat lähinnä jäykkää kudosta ja liikkuvat aktiivisesti sitä kohti.

”Ollessani tutkijavierailulla Yhdysvalloissa havaitsimme kuitenkin, että tietyt aivosyöpäsolut pystyvät hakeutumaan soluviljelyalustoilla muuta ympäristöä pehmeämmille alueille”, Aleksi Isomursu kertoo.

Löytö johti kansainväliseen yhteistyöhön, jossa solujen poikkeavan käytöksen takana olevia mekanismeja on kartoitettu tarkemmin.

”Tulevaisuudessa ilmiön ymmärtäminen voi auttaa myös uusien hoitomuotojen kehittämisessä, esimerkiksi syövän leviämisen ehkäisemiseksi”, Mathilde Mathieu sanoo.

Maailmanlaajuinen kiinnostus

Turkulaistulokset ovat herättäneet paljon huomiota maailmalla.

”Eri tutkimusryhmät esimerkiksi Virginian ja Katalonian teknillisissä yliopistoissa ovat jo luoneet omia laskennallisia mallejaan, jotka tukevat havaintojamme”, tutkimusta Suomessa johtanut Johanna Ivaska kertoo.

”Tästä on hyvä jatkaa ja selvittää seuraavaksi, kuinka eri syöpäkasvaimien ja -tyyppien valtava monimuotoisuus vaikuttaa yksittäisten syöpäsolujen kykyyn hakeutua pehmeisiin tai jäykkiin ympäristöihin.”

Elias Tillandz -julkaisupalkinto myönnetään vuosittain parhaalle BioCity Turun tutkijoiden tutkimusartikkelille. Tällä kertaa palkintoja jaettiin poikkeuksellisesti kaksi.

Toisen tunnustuksen saivat geneetikko Elina Salmela ja arkeologi Ulla Moilanen. Heidän Journal of Archeology -lehdessä julkaisemansa artikkeli tarjoaa uuden näkemyksen varhaiskeskiajan sukupuolirooleista.

Palkinto on nimetty Turun Akatemian professorin Elias Tillandzin (1640–1693) mukaan.

(Kuva Suvi Harvisalo) Aleksi Isomursun, Johanna Ivaskan ja Mathilde Mathieun havainto solujen ohjautuvuudesta vastaa moniin tutkijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.

Aiheesta aiemmin:

Syöpäsolu käyttäytyy kuin Kultakutri – etsii itselleen sopivaa sijaa


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia