Turkulaistutkijat rakentavat pikatestiä suolistosairauksien diagnosointiin – merkittävä rahoitus Business Finlandilta

Tulehduksellisten suolistosairauksien tunnistamiseen voidaan hyödyntää solujen koostumuksen muutoksia. Åbo Akademin tutkijoiden havainnon pohjalle rakennetaan uutta diagnostista testiä.

Apulaisprofessori Diana Toivolan tutkimusryhmä löysi vuonna 2022 suolistosairaiden paksusuolen soluista keratiini 7 -nimistä proteiinia, jota terveillä ihmisillä ei esiinny.

American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology -lehdessä julkaistun löydön perusteella ryhdyttiin kehittämään suolistosairauksien diagnosointiin testiä, jonka kaupallistamiseen tutkijat ovat nyt saaneet rahoitusta.

Business Finland myönsi ryhmälle reilut 470 000 euroa keksinnön kaupallisten mahdollisuuksien selvittämiseen.

Lisäksi Novo Nordisk Fonden -säätiöltä tuli 950 000 Tanskan kruunun eli noin 130 000 euron summa kaupallistamiseen tähtäävien jatkotutkimusten tekemiseen.

Ulostenäytteestä tehtävä pikatesti

”Rahoituksen avulla  perehdymme kliinisen testin vaatimiin lupa-asioihin, arvioimme yhteistyötä diagnostiikkavalmistajien kanssa sekä työskentelemme testin kaupallistamiseksi”, kertoo Novo Nordisk Fonden -rahoituksen saanut vanhempi tutkija Lauri Polari.

Hankkeen tavoitteena on kehittää tulehdukselliset suolistosairaudet tunnistava kajoamaton, ulostenäytteestä tehtävä pikatesti, jota voidaan hyödyntää potilaskäytössä.

”Hiljattain julkaistussa tutkimuksessamme poistogeenistä eläinmallia hyödyntäen osoitimme, että keratiinien mittaaminen ulostenäytteistä on luotettava tapa arvioida niiden määrää suolistossa.”

Rahoituksen ansiosta hankkeessa voidaan hyödyntää myös kaupallisia osaajia, joita akateemisissa tutkimusryhmissä ei aina ole. Projektijohtajana on jo aloittanut Jaakko Korpela, jolla on kokemusta tutkimusinnovaatioiden kaupallistamisesta ja startup-yrittäjyydestä.

Suolistosairaudet lisääntyvät koko ajan

Tulehdukselliset suolistosairaukset, Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus, ovat viime vuosikymmeninä yleistyneet merkittävästi. Suomessa noin prosentti väestöstä sairastaa jompaakumpaa.

Sairauksiin ei ole kokonaan parantavaa hoitoa, mutta niiden varhainen toteaminen on tärkeää, jotta tautioireita kyetään lievittämään.

Ongelmana ovat erilaisten suolistosairauksien hyvin samankaltaiset oireet. Diagnostiikkaan tarvitaan siksi nykyistä parempia merkkiaineita, joiden avulla tauti tunnistetaan oikein ja muilla tavoin hoidettavat sairaudet suljetaan pois.

(Kuva Scanstockphoto) Tulehdukselliset suolistosairaudet yleistyvät jatkuvasti, ja niiden erottamiseen toisistaan tarvitaan entistä tarkempia testejä.


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Tilaa heti tai viimeistään 31.3.2024, niin osallistut myös kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia