Diagnostiikkayritys Uniogenin rakentama testi löytää varhaisvaiheen syövän verinäytteestä. Testi voidaan tehdä heti gynekologikäynnin jälkeen.
Tulokset saadaan keskuslaboratoriosta muutamassa tunnissa. Lääkärin vastaanoton yhteydessä tehty vieritesti kertoo ne vieläkin nopeammin.
Munasarjasyöpä on Uniogenin testin ensimmäinen kohde, mutta yhtiön tarkoitus on myöhemmin laajentaa sitä muidenkin syöpien tunnistamiseen.
Yhtiön teknologia perustuu glykovarianttitestaukseen, jossa syöpäspesifien sokerien havainnointiin hyödynnetään valoa tuottavia nanopartikkeleita.
Uuden testin kehittäminen on edennyt jo pitkälle.
”Vaikein työ on jo tehty, sillä olemme analysoineet tutkimusvaiheen yhteistyökumppaneidemme kanssa yhteensä yli 3 000 näytettä, ja testin tulokset näyttävät hyvin lupaavilta”, kertoo Uniogenin syöpädiagnostiikkayksikön johtaja Leena Kokko.
”Tarvitsemme kuitenkin vielä lisänäytteitä, että tilastollisen luotettavuuden voidaan katsoa olevan riittävällä tasolla.”
Pikatesti mahdollistaa pikaisen hoidon
Munasarjasyövän diagnosointi edellyttää nykyään invasiivisia eli elimistöön kajoavia toimenpiteitä, Kokko kertoo. Lisäksi monivaiheinen prosessi saattaa kestää viikkoja, ehkä jopa kuukausia.
”Usein lopputuloksena epäily osoittautuu onneksi vääräksi ja syöpää ei todeta, mutta vastauksen saamiseksi on saatettu tehdä monia turhia, potilasta ja terveydenhoitoa kuormittavia kalliita toimenpiteitä.”
Jos syöpä kuitenkin löytyy, hoitojen käynnistämisellä on kiire. Tapauksissa, joissa tauti on ehtinyt levitä vatsaontelon ulkopuolelle, vain 15 prosenttia potilaista on elossa viisi vuotta myöhemmin.
”Suurin osa näistä potilaista voisi olla elossa viiden vuoden jälkeen, jos hoito aloitetaan syövän ollessa vielä paikallinen”, Kokko sanoo tiedotteessa.
Suomalaistuottein etsitään jo eturauhassyöpää Yhdysvalloissa
Uniogen on kehittänyt pcr-testijärjestelmiä myös infektiotautien pikadiagnostiikkaan. Yrityksen tuotteisiin kuuluvat myös muun muassa reagenssit ja erilaiset kemialliset komponentit.
”Olemme valmistaneet esimerkiksi testikomponentteja eturauhassyövän diagnosointiin USA:n markkinoilla toimivalle Nasdaq-listatulle sopimusasiakkaalle”, kertoo turkulaisyhtiön toimitusjohtaja Ilari Antila.
Yhdysvaltoihin on viime vuosina lähtenyt komponentti- ja reagenssimäärä, joka riittää yli miljoonan potilaan eturauhassyöpätestaukseen.
Yrityksen uudella, entistä tarkemmalla teknologialla voitaisiin Antilan mukaan pelastaa vuosittain jopa 80 000:n munasarjasyöpään sairastuneen naisen henki.
”Kehittämällämme testillä voitaisiin seurata myös syövän mahdollista uusiutumista”, Leena Kokko lisää.
Alustavien tulosten perusteella testi havaitsee syövän uusiutumisen 2–6 kuukautta aikaisemmin kuin yleisin nykyinen seurantamenetelmä.
Vauhtia osakeannista
Uniogenilla on parhaillaan menossa viiden miljoonan euron osakeanti, josta vastaa kasvusijoituspalvelu Springvest.
Lisärahoituksella pyritään nopeuttamaan tuotekehitystyötä.
Uniogen on tunnettu nykyisellä nimellään vuodesta 2022, jolloin turkulaiset biotekniikkayritykset Abacus Diagnostica, Kaivogen ja Labrox fuusioituivat yhdeksi yhtiöksi.
Päivi Ikonen
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!