Tutkimus löysi uuden rintasyövän leviämismekanismin

Professori Johanna Ivaskan johtama Turun yliopiston tutkimusryhmä on löytänyt täysin uuden tavan, jolla kaikkein aggressiivisimmat, kolmoisnegatiiviset rintasyöpäsolut leviävät elimistössä.

On ollut pitkään tiedossa, että solut liikkuvat kierrättämällä integriinejään eli tarttumisreseptorejaan solun osasta toiseen.

On tiedetty myös, että syöpäsolut ovat kehittäneet keinoja, joilla ne voivat kierrättää reseptoreja erityisen tehokkaasti ja siten levitä elimistöön tekemään etäpesäkkeitä.

”Ihmisen solut uudistavat pintaansa jatkuvasti ottaen sisään solukalvon osia ja kierrättämällä niitä takaisin. Tämä niin kutsuttu CG-endosytoosimekanismi on kuin tehokas jatkuvassa liikkeessä oleva liukuhihna, joka kuljettaa soluihin myös liukoisia ravinteita”, Ivaska kertoo.

Ryhmän postdoc-tutkija Paulina Moreno-Layseca ja tohtorikoulutettava Niklas Jäntti löysivät rintasyöpäsoluista swiprosin-1-nimisen molekyylin, jonka avulla syöpäsolut pystyvät ohjaamaan tarttumisreseptorit tälle liukuhihnalle.

Näin syöpäsolut voivat kaapata mekanismin etäpesäkkeitä synnyttävän soluliikkeen käyttöön.

Tutkimusaineistona satoja syöpiä

Kun ryhmä tutki satoja rintasyöpänäytteitä, tutkijat myös huomasivat yhteyden swiprosin-1-molekyylin ja syövän pahanlaatuisuuden välillä.

Kun kasvaimessa oli paljon molekyylia, syöpä oli aggressiivinen, ja potilaalla muodostui runsaasti etäpesäkkeitä.

Ivaskan mukaan tuoreet tutkimustulokset avaavat täysin uuden näkökulman solun integriini-reseptoreiden toimintaan. Ne vaikuttavat myös syöpätutkimusten suuntaamiseen tulevaisuudessa.

Tutkimus on julkaistu Nature Cell Biology -lehdessä.

(Kuva Paulina Moreno-Layseca ja Turku Bioimaging) Pahanlaatuinen liikkuva rintasyöpäsolu. Solun tukiranka näkyy kuvassa violetilla ja solun sisällä olevat ”kierrätettävät” tarttumisreseptorit vihreällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia