Jyväskyläläinen bioteknologian startup-yritys PrecisionPhage rakentaa faagiteknologiaa, jolla voidaan korvata antibioottihoitoja. Nykyisten antibioottien tehoa uhkaa bakteerien yleistyvä vastustuskyky lääkkeille.
Antibiootteja käytetään laajasti monenlaisissa hoidoissa, mutta bakteerien resistenssi eli vastustuskyky niille on yhä suurempi ongelma.
”Resistenssi antibiooteille on lisääntynyt, ja ajoittain tulee vastaan bakteerikantoja, joihin mitkään antibiootit eivät enää toimi”, taustoittaa PrecisionPhagen toimitusjohtaja Matti Jalasvuori tiedotteessa.
Hänen mukaansa bakteerit muuttuvat vastustuskykyisiksi antibiootteja vastaan pääosin kahdesta syystä. Ensinnäkin antibiootteja käytetään paljon. Toiseksi bakteereilla on kyky levittää resistenssiä aiheuttavia geenejä muihin bakteereihin.
”Bakteerit saattavat siis muuttua vastustuskykyisiksi, vaikka eivät altistuisikaan ympäristössään antibiooteille”, Jalasvuori korostaa.
”Etenkin hankalia sairaalainfektioita aiheuttavien suolistoperäisten bakteerien, kuten Escherichia colin ja Klebsiella pneumoniaen, antibioottiresistenssin syynä on usein geeninsiirto bakteereiden välillä.”
Jyväskylän yliopiston akatemiatutkijana toimiessaan Jalasvuori ryhmineen kehitti geenikäsittelymenetelmän, joka poistaa bakteerilta sen antibioottiresistenssin. Polttavan ongelman ratkaisuun tarvitaan kuitenkin muitakin keinoja.
Täsmälääketieteen ase
Matti Jalasvuori kollegoineen on siksi paneutunut pitkään myös faageihin, bakteereja tappaviin viruksiin. Ihmiselle faagit ovat harmittomia, joten niitä voidaan käyttää aseina taistelussa bakteerien aiheuttamia tauteja vastaan.
Faagien käyttö vaatii korkeaa osaamista.
”Ne ovat hyvin kantaspesifisiä, mikä tarkoittaa sitä, että hoidossa käytettävät faagit täytyy valita tarkkaan kunkin tapauksen kohdalla”, Jalasvuori kuvailee.
”Kyseessä on siis täsmälääketiede, jossa hoito kohdennetaan yksilöllisesti sen sijaan, että yritetään käyttää samaa lääkettä kaikkiin tapauksiin.”
Viime vuosina niin faagiteknologia, siihen liittyvä diagnostiikka kuin alan säädöksetkin ovat ottaneet isoja harppauksia. Tutkimus on Suomessa edennyt paitsi Jyväskylän myös Helsingin yliopistossa, ja hätätapauksissa faagihoitoa on jo annettu potilaille.
Kansainvälinen yhteistyö kirittää
Vuonna 2022 startannut PrecisionPhage toimii laajalla kansainvälisellä kentällä.
”Meillä on eurooppalaisia kumppaneita, joiden kanssa tähtäämme faagihoitojen tarjoamiseen osana tavanomaista terveydenhoitoa”, Jalasvuori kertoo.
”Sovelluskohteita on myös muualla kuin ihmisten hoidossa, esimerkiksi eläintaloudessa, jossa antibioottien ennaltaehkäisevä käyttäminen on Euroopassa kielletty.”
Nuori yritys sai ensimmäisen rahoittajansa Jyväskylän yliopiston perustamasta sijoitusyhtiöstä Unifund Jyväskylä Oy:stä.
”Unifund uskoo PrecisionPhagen liiketoimintaidean tarjoavan merkittäviä mahdollisuuksia tärkeän globaalin ongelman ratkaisussa. PrecisionPhagen näkymät ovat lupaavia markkinoiden avautuessa uusille hoitomuodoille antibioottien rinnalle”, sanoo Unifundin toimitusjohtaja Vesa Kupari.
Päivi Ikonen
(Kuva Jyväskylän yliopisto) Matti Jalasvuoren vetämä startup-yritys pyrkii valjastamaan faagit lääketieteen uudeksi työkaluksi bakteeritautien hoidossa.
Aiheesta aiemmin:
Viruksista hätähoitoja bakteeritauteihin
Geenikäsittely kesyttää ilkeät sairaalabakteerit
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.