Kierrätysbetonin käyttöä uudisrakentamisessa halutaan tehostaa. Lisäksi kierrätyksen taakse synnytetään kokonaista ekosysteemiä.
Ekosysteemi ideoitiin Business Finlandin rahoittamassa hankkeessa, jonka toteuttivat Tampereen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu Tamk ja Trifami 3D Oy.
Purkubetonia hyödynnetään nykyisinkin mutta lähinnä maarakentamisessa.
Hankkeen toimijoiden mukaan tehokkaampaa olisi käyttää betoni heti purkupaikalla ja 3d-tulostaa siitä uutta talojen rakennusmateriaalia.
”Tutkimukset osoittavat, että kierrätysbetoni täyttää asuinrakentamisessa edellytetyt lujuusvaatimukset”, kertoo hankkeen koordinaattori, Tamkin teollisuusteknologian lehtori Anne Cumini Tampereen yliopiston verkkosivuilla.
Osapuolet ovat myös tutkineet 3d-tulostuksen mahdollisuuksia suurten kappaleiden tulostamisessa kierrätysbetonista, ja tulokset ovat olleet lupaavia.
Palvelukokonaisuuteen koko arvoketju
Purkumateriaalin prosessointi ja kierrätysbetonin hyödyntäminen samalla paikalla uudestaan säästää kuljetuksia ja samalla koko ympäristöä.
Palvelukokonaisuudesta halutaan tehdä koko arvoketjun mittainen vanhan purkamisesta uuden rakentamiseen. Ekosysteemiin etsitään siksi jatkohankkeessa lisää kumppaneita.
”Mukana on jo yrityksiä lähes kaikkiin prosessin vaiheisiin, mutta vielä mahtuu mukaan”, Cumini sanoo.
Liiketoiminnan syntymistä edistää, että kaikki prosessissa tarvittavat yksiköt suunnitellaan helposti liikuteltaviksi.
Toimintamallia voitaisiin käyttää niin katastrofialueiden jälleenrakentamisessa kuin ahtaissa kaupunkiympäristössä tapahtuvassa uudisrakentamisessa.
”Esimerkiksi Keski- ja Itä-Euroopan tiiviisti rakennetussa ympäristössä on ehdoton etu, että koko prosessi voidaan tehdä suoraan paikan päällä”, sanoo Trifamin toimitusjohtaja Reetta-Maria Tolonen-Salo.
”Siellä on myös runsaasti sosialismin aikaista rakennuskantaa, jota joudutaan purkamaan. Materiaalia siis syntyy ja sille on kysyntää.”