Turkulaisen ArcDian kehittämä MariPoc-pikatestijärjestelmä tunnistaa lukuisia taudinaiheuttajia. Koronavirus lisättiin testialustalle pian pandemian puhkeamisen jälkeen. Kuva: ArcDia.

Uusi yhdistelmätesti tekee koronan pikatestauksesta entistä tarkemman menetelmän

Infektiodiagnostiikan laitevalmistajan ArcDian kehittämä pikatestiuutuus kertoo koronatartunnasta aiempaa tarkempaa tietoa.

Antigeenitestaukseen keskittyneen yhtiön uusi yhdistelmätesti tarkentaa covid-19-taudin vaiheen ja taudinkantajan tartuttavuuden arviointia.

Antigeenitesti etsii nenänielunäytteestä viruksen lisääntymisvaiheessa syntyviä proteiineja. Näin löytyvät nimenomaan koronaa akuutisti sairastavat ja sitä tartuttavat potilaat.

Virusantigeeni häviää nenänielusta samaan aikaan kuin sinne ilmestyy vasta-aineita, joita erittyy limakalvoille jopa muutaman kuukauden ajan.

Vasta-aineet kertovat potilaan tilanteesta lisää.

”Vasta-aineiden löytyminen nenänielunäytteestä on merkki parantuvasta infektiosta”, kuvailee ArcDian toimitusjohtaja ja tieteellinen johtaja Janne Koskinen tiedotteessa.

”Vasta-aineiden löytyminen yhdistettynä negatiiviseen antigeenitestitulokseen on siten erityisen varma merkki potilaan tartuttavuuden loppumisesta.”

Hyödyttäisi diagnoosia tekeviä lääkäreitä

ArcDian uutta kaksoistestiä voitaisiin yhtiön mukaan hyödyntää erottamaan toisistaan tartuntakykyinen korona ja hiljattain sairastettu tauti.

Yhtiön tuotepäällikön Jenna Mäkilän mukaan hiljattaisen infektion tunnistaminen voi auttaa lääkäreitä erottamaan muun muassa niin sanottu pitkä covid ja astma muista taudeista.

Pikatesteillä tarkoitetaan testejä, joiden tulokset valmistuvat näytteenottopaikalla parhaimmillaan parissakymmenessä minuutissa.

Koronan osoittamiseen hyödynnetään myös pcr-testejä, jotka etsivät näytteestä viruksen perimän osia. Näytteiden analysointiin keskuslaboratoriossa kuluu yleensä ainakin päivä tai pari.

Pcr-testin positiivisesta tuloksesta ei voi päätellä, onko potilaan virus tartuntakykyinen tai missä vaiheessa tauti on.

Aiheesta aiemmin:

Koronatestit ketteröityvät

Turkulaiset uutuustestit löytävät koronamuunnokset

Turkulaisen ArcDian koronatesti Euroopan markkinoille

ArcDian koronatesti valmis – löytää viruksen pikana

Suomalaiselta ArcDialta koronatesti terveyskeskuksille

Testien kehittäjät tahtovat koronan kuriin


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia