Uusiomuovituoli toimii kuin Lasse Virén – kaaduttuaan nousee taas pystyyn

Mestarijuoksija, olympiavoittaja Lasse Virén saa oman nimikkotuolin. Jos kierrätysmuovista tehty tuoli kaatuu, se nostaa itse itsensä uudelleen pystyyn.

Lasse Virén -tuolin kehitykseen on osallistunut laaja joukko huippuinsinöörejä, fyysikoita ja muita tutkijoita.

Tuoli valmistetaan Fortumin Circo-uusiomateriaalista, jossa kierrätysmuoviin on lisätty lujitteeksi selluloosakuitua.

”Fortum Circo -kierrätysmuovin hiilijalanjälki on vain puolet siitä, mitä se on neitseellisellä muovilla. Uusiutuvista lähteistä peräisin oleva sellukuitu sitoo itsessään hiiltä, mikä pienentää materiaalin hiilijalanjälkeä entisestään”, kertoo Fortum Circon brändimyyntipäällikkö Anniina Rasmus.

Suomalaisyhtiön tavoitteena on lisätä kierrätysmuovin käyttöä kehittämällä siitä materiaaleja, jotka soveltuvat teknisesti ja tuotannollisesti yhä haastavampiin tuotteisiin. Virén-tuoli on tästä yksi esimerkki.

Osoitus kierrätysmuovin mahdollisuuksista 

Ainoastaan 9 prosenttia kaikesta ihmisen koskaan tuottamasta muovijätteestä oli vuoteen 2019 mennessä onnistuttu kierrättämään. Uudestakin muovijätteestä päätyi samana vuonna kierrätykseen vain 14 prosenttia.

Muovin suurimmat ongelmat piilevät globaalisti puutteellisissa jätteenkäsittely- ja kierrätysmenetelmissä, eivät materiaalissa itsessään.

”Muovi on monella tapaa erinomainen materiaali, jota on vaikea korvata”, Rasmus muistuttaa.

”Muovin käyttö kasvaa maailmalla jatkuvasti, ja siksi keskustelun tulisi keskittyä siihen, kuinka kierrätystä saataisiin tehostettua. Meidän tulee varmistaa käytetylle muoville uusi elämä kierrätyksen keinoin ja ottaa muovi uusiokäyttöön aina kun mahdollista.”

(Kuva Fortum) Kesällä 2022 tulee kuluneeksi 50 vuotta Lasse Virénin kuuluisasta 10 000 metrin kisasta Münchenin olympialaisissa. Juoksun aikana Virén kaatui mutta nousi ylös ja voitti kultaa maailmanennätysajalla. Myös hänen nimikkotuolinsa nousee kepeästi itse ylös.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia