Uusiouutisia luotsaavan Elina Saarisen sydän sykkii kiertotaloudelle – kaksi palkintoa viikon sisällä

Päätoimittaja Elina Saarinen palkittiin marraskuun alussa Ympäristöjournalistit ry:n Tiedon haravalla. Tällä viikolla hän vastaanotti kiertotalouspalkinnon CICAT2025-hankkeen päätösjuhlassa.

”Työssäni saan nostaa ilmastokriisin, luontokadon ja jätevuorten keskellä esiin toivoa herättäviä uutisia. Lineaarisen talouden periaatteilla toimivassa maailmassa kiertotalous on yhä uutinen”, päätoimittaja Elina Saarinen sanoo.

Jyväskylässä asuva Saarinen on työskennellyt Uusiouutisissa vuodesta 2001. Kiertotalousmedian päätoimittaja hänestä tuli 27-vuotiaana vuonna 2005, jolloin lehti siirtyi Kemiamediaa kustantavan Kempulssi Oy:n omistukseen.

Ympäristötoimittajat ry palkitsi Elina Saarisen erityisen ansiokkaasta ympäristöjournalismista Tiedon haravalla Ympäristöjournalismin päivänä 2. marraskuuta. Joka toinen vuosi jaettavan tunnustuksen sai myös Suomen Luonto -lehden toimituspäällikkö Antti Halkka.

Tiedon haravaa käyttelevät jatkossa Uusiouutisten päätoimittaja Elina Saarinen ja Suomen Luonnon toimituspäällikkö Antti Halkka. Kuva: Tero Pajukallio.

”Elina Saarinen on vahvasti kiertotalouden edistämisen puolella ja tuo esiin asioita, joita ei muissa medioissa paljoa käsitellä”, palkinnot jakanut Ympäristötoimittajien puheenjohtaja Katja Lamminen perustelee ja mainitsee esimerkkinä kehittyvän lainsäädännön etupainotteisen seuraamisen.

”Elina osaa mainiosti ja asiantuntevasti käsitellä niin lainsäädännön vaikutukset kuin pienten oivallusten merkitykset kiertotaloudessa. Hän hallitsee sekä laajat kokonaisuudet että yksityiskohdat.”

”Mihin kosketamme, siitä tulee jätettä”

”Tuntuu lämpimältä saada tunnustus oman alan kollegoilta”, Saarinen sanoo ja pitää työtään kiertotalouden lipunkantajana kutsumustehtävänä.

Kokeneena journalistina hän näkee myös, että marginaalista aallonharjalle nousseen kiertotalouden riskejä ovat katteeton hypetys ja viherpesu.

”Siksi on tärkeää tuottaa tutkittuun tietoon perustuvaa faktaa ja kaivaa esiin myös kääntöpuolta. Kaikki kierrätys ei aina ole ekologista, eikä kiertotaloudella voi ratkaista kaikkea.”

Edessä on paljon tehtävää, sillä vaikka kiertotalous etenee ja mahdollistaa hyvää, luonnonvarojen kulutus kasvaa vielä nopeammin.

”Ihmiskunta on kuin käänteinen kuningas Midas. Mihin kosketamme, siitä tulee jätettä.”

”Kaikki mittarit osoittavat, että nyt on kiire muuttaa suuntaa”, Saarinen sanoo ja kuvailee tunnelmiaan tasapainotteluksi toivon ja epätoivon välillä.

”On hienoa nähdä ja kertoa, kuinka kunnat toimivat kiertotalousyhteistyön mahdollistajina ja miten yritykset nyt jo lähes kaikilla toimialoilla innovoivat ja toteuttavat käytännön kiertotaloutta.”

Toisaalta päätoimittaja joutuu kuulemaan, millaisia vaikeuksia edelläkävijöille tulee markkinoilla, jotka suosivat edelleen lineaarista raaka-aineesta jätteeksi -mallia.

”Pelisäännöt pitäisi muuttaa, jotta uusilla, vastuullisemmilla toimintamalleilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet kuin yhteistä tulevaisuuttamme riskeeraavilla vanhoilla.”

Mieluisa tunnustus rauhoittaa palasen ikimetsää

Toisen tunnustuksensa Elina Saarinen pokkasi 9. marraskuuta, jolloin Helsingissä vietettiin CICAT2025-hankkeen päätösjuhlaa.

Kiertotalouspalkinnon sai kaikkiaan kymmenen ansioitunutta toimijaa, joista Saarinen palkittiin kategoriassa Kiertotaloustulosten levittäminen.

Uusiouutiset on väsymätön kiertotaloustiedon levittäjä. Uusiouutisten Elina Saarinen on aina siellä, missä kiertotaloutta edistetään. Hän uutisoi kiertotalouden kentältä taidokkaasti ja tarkasti”, kuuluu palkintoperustelu.

Itse palkinto oli Saarisen mukaan paras mahdollinen:

”Luonnonperintösäätiölle tehty lahjoitus, jolla saadaan rauhoitettua palanen ikimetsää!”

Nyt päättynyt CICAT2025 on viisivuotinen korkeakouluvetoinen yhteishanke, jonka aikana on tutkittu laaja-alaisesti kiertotaloutta vauhdittavia tekijöitä, kiertotalouden katalyyttejä, jotta ne voidaan valjastaa entistä paremmin päättäjien ja yritysten käyttöön.

Kuvassa palkitut Anne Kaiser (Saint-Gobain Finland), Saara Karkulahti (Pohjois-Savon ely-keskus), Samuli Laurikainen (Silmusalaatti/Snafu Oy), Jouko Urmas (Ekoteollisuuspuistojen verkosto), Timo Huhtamäki (Emmy Clothing Company), Lilli Linkola (joka vastaanotti palkinnon L&T:n Inka Leision puolesta), Heikki Sorasahi ja Samuli Laita (Kiertotalouden kiinnostavimmat -lista; kuvasta puuttuvat myös palkitut Nani Pajunen ja Matti Aistrich), graafikko Jani Ikonen, Elina Saarinen (Uusiouutiset) ja Sakari Ermala (Verte Oy). Kuva: Vesa-Matti Väärä.

Kiertotalouden katalyyttina voi olla esimerkiksi uudenlainen prosessointiteknologia, liiketoiminta- tai johtamismalli, kannustava kieli tai vaikuttava taide.

Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa ovat mukana Tampereen, Itä-Suomen, Jyväskylän ja Turun yliopistot sekä Tampereen ja Turun ammattikorkeakoulut.

Puheenvuorossaan Saarinen kiitti Uusiouutisten lukijoita ja kumppaneita sekä kaikkia toimijoita, jotka tekevät kiertotaloudesta totta.

”Olemme olemassa teidän ansiostanne ja teitä varten”, Saarinen sanoo ja muistuttaa, ettei mediakentän vaativassa tilanteessa ole itsestään selvää, että on olemassa suomalainen lehti, joka on omistautunut kiertotaloudelle.

Uusiouutiset on harvinaisuus ihan maailman mittaluokassakin. Pieneltä lehtitaloltamme tämä on vaatinut sitoutuneisuutta ja sinnikästä työtä.”

Katse kotimaisesta jätehuollosta maailmanlaajuisiin haasteisiin

Kahden Helsinkiin suuntautuneen palkintomatkan välissä Elina Saarinen ennätti juttukeikalle Ecomondo-messuille Italian Riminille.

”Se on tyypillistä Elinaa”, hymyilee Kempulssi Oy:n toimitusjohtaja Leena Joutsen, jonka mukaan Saarinen tuntee 23 vuoden kokemuksellaan läpikotaisin kiertotalouteen, vastuulliseen yritystoimintaan ja säästävään kuluttamiseen liittyvät teemat sekä Suomessa että kansainvälisesti.

”Elina on laajentanut lehden katsantokulmaa kotimaisesta jätehuollosta maailmanlaajuisiin haasteisiin. Paneutuvalla työllään hän on ansainnut lehdelle alan toimijoiden ja lukijoiden arvostuksen ja luottamuksen.”

Elina Saarinen toivoo meille kuluttajille kohtuutta ylikuluttamisen sijaan, yrityksille sinnikkyyttä viedä eteenpäin ideoitaan ja päättäjille tahtoa mahdollistaa siirtyminen tuhlaavasta markkinataloudesta kestävämpiin malleihin.

”Näen, että jos ihmiskunnalle on vielä jokin mahdollisuus, se on kiertotalous.”

Leena Joutsen ja Päivi Ikonen

(Pääkuva Leena Joutsen) Elina Saarinen pääsee työssään todistamaan yritysten innovatiivisuutta kiertotalouden edistäjinä. ”Mahtavaa nähdä, miten tehdasalueesta tulee ekosysteemi.”

Tekstiä muokattu 15.11.2023. Lisätty mm. kaikkien palkittujen nimet CICAT2025-kuvan kuvatekstiin.



Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

 

P.S. Jos et saa uutiskirjettämme tilaustasi seuraavana torstaina, käy tarkistamassa, onko viesti joutunut roskaposteihin tai johonkin muuhun meiliboksisi alalaatikkoon. Voit sieltä ohjata uutiskirjeet tulemaan jatkossa perille asti.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia