Vaasaan tulossa jo toinen anodimateriaalitehdas – uutta suurlaitosta suunnittelee kiinalainen akkuyhtiö

Akkumateriaaleja valmistava kiinalaisjätti Shanshan on tehnyt ennakkovarauksen reilun 50 hehtaarin kokoisesta tontista GigaVaasa-teollisuusalueelta Mustasaaresta.

Kiinalaisyritys aikoo rakentaa tontille kapasiteetiltaan 100 000 tonnin laitoksen, joka valmistaisi sähköautojen litiumioniakkuihin tarkoitettua grafiittipohjaista anodimateriaalia.

”GigaVaasa on kestävän akkutehdasalueen edelläkävijä, mikä oli yksi pääkriteereistä Shanshanin valitessa tuotantopaikan Euroopasta”, kertoo Shanshan Technologyn toimitusjohtaja Ding Xiaoyang tiedotteessa.

Yhtiön suomalaistehtaan vuotuinen tuotantomäärä riittäisi peräti 1,5 miljoonaan akkuun.

Shanshanin tavoitteena on käynnistää laitoksen ensimmäinen vaihe vuonna 2026.

Miljardi-investointi toisi seudulle yli tuhat uutta työpaikkaa siinä vaiheessa, kun tehdas toimii täysimittaisesti.

Yhtiö valmistautuu parhaillaan ympäristövaikutusten arviointimenettelyyn, jonka se pyrkii saamaan käyntiin mahdollisimman pian.

”Historiallinen hetki”

Vaasan naapurikunnan Mustasaaren kunnanjohtaja Rurik Ahlberg kuvailee kiinalaisyhtiön tonttivarausta ”historiallisesti merkittäväksi hetkeksi sekä alueellisesti että kansallisesti”.

”Tästä hetkestä lähtien tullaan ponnistelemaan hyvän ja kaikki vaatimukset täyttävän ympäristövaikutusten arvioinnin eteen”, Ahlberg lupaa.

Myös Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry toivottaa kiinalaisyrityksen tervetulleeksi.

”Järjestelmällinen työmme luoda kaikkein kestävin akkutehdasalue, jossa eri toimijoiden synergiat maksimoidaan, houkuttelee kaikkia akkuteollisuuden toimijoita”, Häyry uskoo.

Shanshan on useita vuosia ollut maailman suurin anodimateriaalien valmistaja. Vuonna 2021 yhtiö osti LG Chemin polarisaattoriliiketoiminnan ja tähtää nyt myös LCD-polarisaattoreiden ykköseksi.

Epsilonin tehdashanke etenee

Samaan GigaVaasan akkukeskittymään on nousemassa myös intialaisen Epsilon Advanced Materials -yhtiön anodimateriaalitehdas.

Epsilon ja sen suomalainen kumppani Suomen Malmijalostus ilmoittivat hankkeestaan reilu vuosi sitten. Yhtiöt jättivät yva-ohjelmansa Etelä-Pohjanmaan ely-keskukselle huhtikuussa 2023.

Epsilon pyrkii aloittamaan oman, maksimikapasiteetiltaan 50 000 tonnin tehtaansa rakennustyöt loppuvuonna 2024.

”Tuleva vuosi on isojen päätösten aikaa”, sanoo intialaisyhtiön toimitusjohtaja Sunit Kapur.

”Ympäristöluvan ensimmäinen arviointi on valmistumassa, joten paljon riippuu siitä, kuinka nopeasti saamme tarvittavat luvat.”

GigaVaasaan kaavaillaan myös akkujen katodimateriaaleja tuottavaa laitosta. Katoditehdasprojektia ovat helmikuusta 2023 vieneet eteenpäin Suomen Malmijalostus ja norjalainen Freyr Battery.

Päivi Ikonen

(Kuva Vaasan kaupunki) Havainnekuvasta selviää, miltä GigaVaasan akkutuotantoalue voi tulevaisuudessa näyttää.

Lue myös:

Vaasaan kaavaillaan akkujen anodimateriaalia tuottavaa tehdasta

Vaasaan suunnitteilla akkumateriaalitehdas


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Tilaa heti tai viimeistään 28.2.2024, niin osallistut myös kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia