Påttin lämpöpumppulaitos on malliesimerkki, joka heijastaa teollisuuden laajoja mahdollisuuksia hukkalämmön hyödyntämisessä. Kuva: Vaasan Sähkö,

Vaasassa toimii tulevaisuuden lämpölaitos – jätevesi lämmittää omakotitalot

Vaasassa käynnistynyt Påttin lämpöpumppulaitos syöttää puhdistetun jäteveden sisältämän hukkalämmön kaupungin kaukolämpöverkkoon.

Teholtaan 12 megawatin laitoksen tuottama energiamäärä riittää lämmittämään kaikki Vaasan Sähkön kaukolämpöverkkoon kuuluvat 2 000 omakotitaloa.

Påttin jätevedenpuhdistamo puhdistaa koko kaupungin jätevedet ja lisäksi osan naapurikuntien Mustasaaren ja Maalahden jätevesistä.

Laitokseen saapuvan jäteveden lämpötila on vuodenajan mukaan 8–17 astetta. Lämpöpumppujen avulla siitä tuotetaan jopa 95-asteista kaukolämpöä.

Vaasa kulkee kohti hiilineutraalia lämmöntuotantoa

”Laitos on yksi askel tavoitteessamme kohti hiilineutraalia lämmöntuotantoa tämän vuosikymmenen loppuun mennessä”, kertoo hankepäällikkö Juha-Matti Karvala Vaasan Sähköstä.

Vuoden 2023 lopulla valmistunut laitos aloitti lämmöntuotannon joulukuussa. Optimointi jatkuu vielä, mutta jo tähänastiset kokemukset ovat Karvalan mukaan odotettua paremmat.

”Näyttää siltä, että optimoinnin tuloksena pääsemme tulevaisuudessa suurempaan tuotantomäärään, mitä suunnitteluvaiheessa ajattelimme.”

Vaasasta tuli Påttin myötä Suomen neljäs kaupunki, jossa toimii suuren mitan lämpöpumppulaitos. Muut ovat Helsinki, Espoo ja Turku.

Laitoksen toteuttivat Elomatic ja A-Insinöörit.

Hukkalämmön hyödyntäminen kasvava trendi

Kokeneelle teollisuuden lämpölaitossuunnittelijalle Elomaticille Pått on tähän mennessä alan suurin hanke.

”Lämpöpumpputeknologia on kehittynyt valtavin harppauksin viime vuosina, ja tämänkaltaiset jätevesipuhdistamojen ratkaisut ovat selkeä nouseva trendi”, sanoo projektipäällikkö Anne Kujanpää Elomaticista.

Teollisuuden savukaasuissa, vesissä, lauhteissa ja prosesseissa on hänen mukaansa paljon hukkalämpöä, joka voidaan ottaa talteen sen sijaan, että tuotettaisiin aina uutta lämpöä.

”Lämmön talteenotto on yksi konkreettinen esimerkki vihreästä siirtymästä ja ehdottomasti tulevaisuuden juttu.”


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia