Kaukolämpöyhtiö Varkauden Aluelämpö valmistelee uudenlaista lämpövarastoinvestointia.
Yhtiön tarkoituksena on varastoida kaukolämpöä lämpöpumpputeknologian avulla kallioon. Varasto optimoi kaukolämpöverkoston toimintaa.
Varkauden Aluelämpö on saanut kutistettua kaukolämmön tuotantonsa hiilipäästöt vuosikymmenessä murto-osaan. Seuraavaksi yhtiö haluaa eroon kevyestä polttoöljystä.
Uusi lämpövarasto olisi kokoluokassaan Suomen ensimmäinen. Maailmallakin vastaavia kokonaisuuksia on vain pari.
”Tärkein tavoitteemme on edistää Riikinvoiman ekovoimalaitoksen meille tuottaman energian hyötykäyttöä, jolloin energian tuotanto ja kysyntä saadaan kohtaamaan nykyistä paremmin”, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Mikko Onkalo tiedotteessa.
Ilmastonmuutos on tuonut lämpökuormiin suurta vuosittaista vaihtelua.
”Hukkalämpöjä syntyy jopa lämmityskauden aikana, ja ne on saatava nykyistä paremmin talteen.”
Yhtiö on jo onnistunut pienentämään kaukolämpöverkostonsa energiahäviöitä. Uuden lämpövaraston avulla verkoston toimintaa hiotaan edelleen. Tärkeintä on pitää kaukolämmön paluuveden lämpötila ihanteellisena.
Lämpövarasto tehostaa lämpölaitoksen savukaasupesurien toimintaa eli hiukkaspäästöjen ja hukkalämpöjen talteenottoa, sanoo liiketoimintayksikön johtaja Tuomas Salminen Sweco Finland Oy:stä.
Sweco vastaa hankkeen esisuunnittelusta.
Erilaisia teknologioita
Lämpövarastossa hyödynnetään useita eri teknologioita ja toimintatapoja.
”Kaukolämpöön ei ole aikaisemmin yhdistetty tämän kokoluokan maalämpöakkua ja hyödynnetty samalla lämpöpumpputeknologiaa”, Salminen kertoo.
Tarkoitus on varastoida ylimääräistä kaukolämpöä kallioon aina, kun se on mahdollista, ja ottaa sitä käyttöön lämpöpumppujen avulla tarpeen mukaan.
”Se parantaa huomattavasti CHP- ja jätteenpolttolaitosten yleistä ongelmaa lämmöntarpeen ja -tuotannon eriaikaisuudesta”, toteaa Swecon energiaratkaisujen asiantuntija Riku Maidell.
Sähkön ja lämmön yhteistuotannon haasteena on, että sähköä on tuotettava ympäri vuoden ja jätteitä poltettava kaikkina vuodenaikoina. Samalla syntyy hukkalämpöä, joka halutaan nyt ottaa talteen ja varastoida kylmien kuukausien varalle.
Investoinnin kokonaiskustannukset ovat alustavan arvion mukaan 3–5 miljoonaa euroa. Lopullinen investointipäätös tehdään loppuvuodesta.
(Kuva: Riikinvoima) Varkauden Aluelämmön kaavailema järjestelmä on toimijoiden mukaan monistettavissa eri energiayhtiöiden ja alueiden tarpeisiin.