Vihreä asuinympäristö parantaa äidinmaidon koostumusta

Asuminen vihreämmällä asuinalueella vaikuttaa äidinmaidon sokeriyhdisteiden koostumukseen ja voi sitä kautta vahvistaa imeväisen terveyttä.

Mitä luonnonmukaisempi asuinympäristö, sitä monimuotoisempi koostumus äidinmaidon oligosakkarideissa. Vihreys myös lisää useiden yksittäisten sokeriyhdisteiden pitoisuuksia.

Havainnon tekivät Turun yliopiston tutkijat, jotka selvittivät asumisympäristön yhteyttä äitien maidon yksilölliseen oligosakkaridiprofiiliin. Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Oligosakkaridit ovat sokeriyhdisteitä, jotka ovat laktoosin ja rasvan jälkeen äidinmaidon yleisin ainesosa. Oligosakkarideja on löydetty noin 200 erilaista.

Äidinmaidon oligosakkaridit voivat suojata vauvaa sairauksia aiheuttavilta mikrobeilta ja pienentää tämän allergiariskiä. Oligosakkaridit ovat tiiviisti yhteydessä immuunijärjestelmään ja suolistomikrobistoon ja tätä kautta vauvan terveyteen.

Vihreällä asuinympäristöllä on aiemmin havaittu myönteisiä vaikutuksia vastustuskykyyn ja sairausriskeihin, mutta sen yhteyttä äidinmaitoon ei ole aiemmin tutkittu.

Tiivis yhteys luontoon hyödyksi niin äidille kuin lapselle

Tuoreessa tutkimuksessa oli mukana noin 800 äitiä, jotka osallistuivat vuonna 2007 alkaneeseen Turun yliopiston Hyvän kasvun avaimet -seurantatutkimukseen. Äidinmaitonäytteet kerättiin ja analysoitiin, kun vauvat olivat kolmikuukautisia.

Äitien asuinalueiden vihreys selvitettiin Tilastokeskuksen ruututietokannan avulla. Vihreys mitattiin ympäristön vihreysindeksin, kasvillisuuden monimuotoisuuden ja luonnonmukaisuuden perusteella.

Tulokset olivat riippumattomia tutkittavien lasten vanhempien koulutustasosta, taloudellisesta tilanteesta, siviilisäädystä ja terveydestä sekä asuinalueen sosioekonomisesta huono-osaisuudesta.

”Tämä saattaa kertoa siitä, että lisääntynyt yhteys luontoon voi olla hyödyllistä imettäville äideille ja heidän lapsilleen äidinmaidon oligosakkaridien monimuotoisemman koostumuksen kautta”, tiivistää dosentti Mirkka Lahdenperä.

”Tulokset antavat viitteitä siitä, että imetyksellä voi olla välittävä rooli asuinympäristön vihreyden ja varhaislapsuuden terveyden välillä.”

(Kuva Scanstockphoto) Asuinympäristön vehreydeltä löytyi uusi myönteinen vaikutus: se parantaa myös äidinmaidon laatua.

Lue myös:

Stressi muuttaa äidinmaidon koostumusta

Äidinmaito on superruokien kuningatar

Luontolisä hiekkalaatikkoon vahvistaa lasten immuunipuolustusta

Metsäluonto tekee ihmeitä immuniteetille


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia