Luontolisä hiekkalaatikkoon vahvistaa lasten immuunipuolustusta

Kun hiekkalaatikon hiekkaan lisätään luonnosta peräisin olevia mikrobeja, leikkivien lasten elimistön mikrobisto ja immuunijärjestelmän säätely vahvistuvat.

Positiivinen muutos näkyi päiväkotilapsissa jo kahdessa viikossa, kertoo tuore suomalaistutkimus.

Luonnonvarakeskuksen (Luke), Helsingin yliopiston, Tampereen yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tekemän tutkimuksen julkaisi Ecotoxicology & environmental safety -lehti.

Kyseessä on maailman ensimmäinen lumekontrolloitu kaksoissokkotutkimus, jossa mikrobiologisen monimuotoisuuden osoitettiin vaikuttavan päiväkoti-ikäisten lasten immuunipuolustukseen.

Lumekontrolloitu kaksoissokkotutkimus tarkoittaa, etteivät lapset, heidän vanhempansa, päiväkodin henkilökunta eivätkä tutkijat tienneet, millaisessa hiekassa lapset möyrivät.

”Tässä tapauksessa vaikutus ei voi perustua luonnon vehreyden kokemiseen ja aistimiseen, vaan altistumiseen luonnon mikrobeille”, selventää Luken tutkijatohtori Marja Roslund tiedotteessa.

Samoja mikrobeja kuin metsässä

Päiväkodit jaettiin tutkimuksessa satunnaisesti kahteen ryhmään, joista osa sai mikrobirikastettua hiekkalaatikkohiekkaa ja osa samannäköistä hiekkaa ilman monimuotoista mikrobistoa.

Tutkimusavustajat kävivät leikittämässä lapsia hiekkalaatikolla aamu- ja iltapäivisin 20 minuuttia kerrallaan kahden viikon ajan.

Tulokset paljastivat, että ihon mikrobisto muuttui vain niillä lapsilla, jotka olivat leikkineet rikastetussa hiekassa. Veren interleukiini-10-pitoisuuden muutos oli heillä positiivinen, kun se kontrolliryhmässä oli negatiivinen.

Interleukiini-10 on tulehduksia ehkäisevä sytokiini.

Muutokset olivat yhteydessä myös veren korkeampaan regulatoristen T-solujen määrään. Regulatoriset T-solut ovat ensisijaisen tärkeitä immuunipuolustuksen epätasapainon ehkäisemisessä.

Kokeessa käytettyjen luonnonmateriaalien mikrobikoostumus oli selvitetty ja todettu turvalliseksi. Samoja mikrobeja on esimerkiksi metsässä.

Kehitteillä luonnonmukaisia pihamateriaaleja

Lasten immuunijärjestelmän häiriöt, kuten allergiat, astma, atopia ja ykköstyypin diabetes, ovat lisääntyneet kaupungistuneissa yhteiskunnissa. Yhtenä syynä on riittämätön kosketus monimuotoiseen luontoon, mikä yksipuolistaa elimistön mikrobistoa.

Koska lapset viettävät lähes päivittäin aikaa päiväkodin pihalla tai muilla leikkipaikoilla, monimuotoista luontoa tulisi tutkijoiden mukaan lisätä myös näille alueille, jotta päivittäinen luontokosketus voitaisiin turvata.

Luonnonvarakeskus on yhdessä Helsingin ja Tampereen yliopistojen kanssa jo kehittänyt uudenlaisia luonnonmukaisia, turvallisia pihamateriaaleja, jotka kestävät kovaa kulutusta.

(Kuva Adobe Stock) Hiekkalaatikon mikrobilisä näkyi tutkimuksen lapsissa hämmästyttävän nopeasti. Kuvituskuva.

Aiheesta aiemmin:

Metsäluonto tekee ihmeitä immuniteetille

Kosmetiikkaa metsäpölystä – suomalaiskeksintö vahvistaa vastustuskykyä

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia