Vuosaaren satamassa pilotoidaan muovien kierrätystä

Vuosaaren satamassa Helsingissä on käynnistynyt muovikierrätyksen pilotti. Vuoden loppuun jatkuvan hankkeen tavoitteena on selvittää, kuinka muovien kierrätystä voitaisiin tehostaa satama-alueella.

Kokeilun toteuttavat Teknologian tutkimuskeskus VTT, Helsingin kaupunki ja Helsingin Satama yrityskumppaneineen.

Muovien ja muiden jätejakeiden lajittelukäytännöt satamassa ovat tällä hetkellä vaihtelevat, koska yritykset ovat useimmiten itse järjestäneet jätehuoltonsa.

Kierrätys on mahdollista vain, jos alueella syntyvät jätemuovivirrat ovat riittävän suuria ja muovit laadultaan kierrätyskelpoisia. Koekeräyksen avulla saadaan käytännön tietoa muovijakeiden laaduista, puhtausasteesta ja määristä.

Kokeilussa uudenlainen keräystapa

Muovipilotti on osa HNRY-hankkeen konseptointityötä, jossa VTT kehittää ja testaa yritysten kanssa hankkeessa luotuja, hiilineutraalia toimintaa edistäviä toimintamalleja.

VTT analysoi pakkaus- ja logistiikkajätevirtoja ja jätemuovin kierrätystä, arvioi yritysalueiden päästöjä ja kehittää yrityksille liiketoimintamahdollisuuksia.

”Satama on ikänsä ja yritystoimintansa takia ainutlaatuinen pilotointialue, josta saatuja kokemuksia voimme hyödyntää muuallakin”, sanoo VTT:n tutkija Satu Pasanen.

Pilotissa kokeillaan uudenlaista muovien keräystapaa, jossa yritykset toimittavat muovijätteensä satama-alueella sijaitsevalle väliaikaiselle yhteiskeräyspisteelle.

Muovit kerätään Europress Group Oy:n jätepuristimeen, johon on integroitu älyjärjestelmä. Uusi teknologia mahdollistaa jätteiden punnitsemisen ja seurannan yritystasoisesti.

Vuosaaren satama-alueella toimivat yritykset ovat ensimmäisiä, jotka pääsevät testaamaan puristinta.

(Kuva: Satu Pasanen) Vuosaaren satamaa käyttävät kontti- ja roro-alukset sekä matkustajalaivat.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia