Yara Siilinjärven rikkihappotuotannon rakennustyömaata. Taustalla tuleva rikkivarasto, edessä sularikkisäiliön pohja. Kuva: Yara Suomi.

Yara uudistaa rikkihappotuotantoaan Siilinjärvellä – raaka-aine vaihtuu pyriitistä alkuainerikkiin

Yara Siilinjärven rikkihappotuotanto uudistuu. Valmistuksen raaka-aineena ryhdytään ensi vuonna käyttämään alkuainerikkiä.

Tuotannon nykyinen raaka-aine pyriitti on syntynyt Pyhäsalmen kaivoksen sivutuotteena, mutta kaivoksen malmivarat louhittiin loppuun vuonna 2022, jolloin maanalainen toiminta Pyhäsalmella päättyi.

Pyriittiä on sen jälkeen tehty kaivoksen rikastushiekka-alueelle varastoidusta materiaalista.

Uudistuksen jälkeen rikkihapon valmistus Siilinjärvellä perustuu alkuainerikin polttoon. Alkuainerikki on öljynjalostuksen sivutuote, jonka saatavuus on maailmalla hyvä.

Rikkihappoa tarvitaan fosforihapon ja lannoitteiden valmistukseen, joten aine on huoltovarmuuden kannalta merkittävä.

Tuotannon luotettavuus paranee

”Tämä on yksi tärkeä askel Yaran rikkihappotuotannon ja koko Suomen fosforiketjun turvaamiseksi”, sanoo Yara Suomi Siilinjärven tehtaiden johtaja Tuomas Girsén.

”Tällä varmistetaan, että Siilinjärvellä jatkossakin tuotetaan rikkihappoa ja lannoitteita.”

Yhtiön mukaan uudistus parantaa myös tuotannon luotettavuutta ja tehostaa energian talteenottoa.

Rikkihapon valmistuksessa syntyvää energiaa hyödynnetään sähkön ja kaukolämmön tuotannossa. Poltettava rikki on sekä tehtaan että Siilinjärven taajaman kaukolämpöverkon tarvitseman puhtaan, vähähiilisen energian lähde.

Maahantuonti Kotkan Mussalon sataman kautta

Alkuainerikki tulee Suomeen Kotkan kautta.

Yara Suomi ja huolintayhtiö Rauanheimo ovat solmineet pitkäkestoisen sopimuksen rikin käsittelystä ja varastoinnista Mussalon satamassa.

Rauanheimo toteuttaa käsittelyä varten tarvittavan suuren kuljetininvestoinnin ja tekee muutoksia Mussalon terminaaliinsa ennen liikenteen alkamista kesällä 2025.

”Olemme erittäin tyytyväisiä yhteistyön käynnistämisestä Yaran kanssa Mussalossa”, sanoo Rauanheimon toimitusjohtaja Tero Kosonen.

”Sopimus mahdollistaa modernin terminaalin toteutuksen, joka täyttää kaikki rikin käsittelyn edellyttämät erityisvaateet.”


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Tilaa heti tai viimeistään 31.3.2024, niin osallistut myös kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia