Etenkin kaupungeissa elävien ihmisten kannattaa immuunipuolustustaan parantaakseen lisätä luontokontaktejaan ja mikrobialtistustaan. Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto.

Ympäristön mikrobiomin köyhtyminen altistaa sairauksille – fiksu möyrii mullassa

Monipuolinen altistuminen mikrobeille voi vahvistaa ihmisen immuunijärjestelmää ja suojata häntä immuunivälitteisiltä sairauksilta.

Vastaavasti ihmisen ja ympäristön mikrobiomin köyhtyminen näyttää lisäävän sairastumisriskiä.

Tämä selvisi pian päättyvässä, uraauurtavassa Hedimed-hankkeessa, johon osallistui 22 tutkimusryhmää 11:stä EU-maasta.

Jättihankkeessa tutkittiin eksposomin vaikutusta immuunivälitteisiin sairauksiin, kuten ykköstyypin diabetekseen, keliakiaan, astmaan ja allergioihin.

Eksposomilla tarkoitetaan ihmisen elinaikaista altistumista ympäristön kemikaaleille, mikrobeille ja ravintoaineille. Mukaan luetaan myös ekonomiset ja psykososiaaliset tekijät.

Tutkimuksen tulokset tukevat biodiversiteettihypoteesia, jonka mukaan vähentynyt kosketus luontoon yksipuolistaa ihmisen mikrobistoa, mikä puolestaan voi heikentää vastustuskykyä ja lisätä tulehdussairauksien riskiä.

Uudet teknologiat tehostavat altisteanalyysia

Tampereen yliopisto ja VTT kehittivät hankkeessa uuden laboratoriomenetelmän mikrobien ja muiden altisteiden analysointiin.

”Menetelmä tunnistaa yhdellä kertaa hyvin pienestä määrästä plasmaa tai seerumia kymmenien mikrobien immunologisen jäljen ja paljastaa sairastetut infektiot”, kertoo virologian professori Heikki Hyöty Tampereen yliopistosta.

Projektia koordinoineen Hyödyn mukaan uusi menetelmä on merkittävästi nopeampi ja tehokkaampi kuin perinteinen manuaalinen yksittäinen laboratoriotestaaminen.

Kun teknologia yhdistettiin useista syntymä- ja raskauskohorteista saatuihin näytteisiin ja dataan, voitiin tutkia yleisten mikrobien yhteyttä niin diabetekseen ja keliakiaan kuin allergioihin ja astmaan samanaikaisesti.

Kroonisen sairauden voivat akuuttien infektioiden lisäksi laukaista myös tietyt taudinaiheuttajat. Tutkimuksessa saatiin alustavia viitteitä esimerkiksi enteroviruksen yhteydestä keliakian puhkeamiseen.

Muutama veritippa voi paljastaa riskin

Tutkijoiden mukaan ihmisen koko sairastumisriskin voisi tulevaisuudessa kertoa yksinkertainen verikoe.

”Terveystutkimuksessa on pitkään keskitytty yksittäisiin altisteisiin, mutta uusien teknologioiden avulla voimme tarkastella niiden yhdistelmiä ja monimutkaisia vuorovaikutusmekanismeja”, Hyöty sanoo.

Tuore tutkimus avaa hänen mukaansa uusia mahdollisuuksia myös sairauksien ennaltaehkäisyyn.

”Pitkällä aikavälillä se voi tuoda merkittäviä taloudellisia säästöjä.”

Päivi Ikonen

Uusi tutkimustieto vahvistaa aiempaa

 

Monipuolisen mikrobiston merkitystä kroonisten immuunivälitteisten sairauksien ehkäisyssä korostavat myös monet aiemmat tutkimukset, joita on tehty erityisesti Suomessa.

Esimerkiksi alatiesynnytyksen mikrobialtistuksella on tutkitusti astmaa ehkäisevä vaikutus.

Tampereen yliopiston, Helsingin yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimukset kertovat myös muun muassa metsämikrobeille altistumisen hyvistä vaikutuksista sekä lasten että aikuisten terveyteen.

Luonnon mikrobiuute tuo apua atooppisesta ihottumasta kärsiville

Kaupunkiviljely edistää terveyttä – aikuisetkin hyötyvät immuunipuolustusta vahvistavasta mikrobialtistuksesta

Luontolisä hiekkalaatikkoon vahvistaa lasten immuunipuolustusta

Kosmetiikkaa ”metsäpölystä” – suomalaiskeksintö vahvistaa vastustuskykyä

Metsäluonto tekee ihmeitä immuniteetille


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia