Ympäristötutkija Riikka Puhakka ja koronan leviämistä selvittänyt energiaprofessori Ville Vuorinen palkittiin rohkeudesta

Akatemiapalkinnot myönsi Suomen Akatemia. Palkintoperusteita ovat tieteellisen rohkeus ja luovuus sekä toiminta tieteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistämiseksi.

Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan akatemiatutkija Riikka Puhakka selvittää työssään luonnon vaikutuksia etenkin nuorten hyvinvointiin ja terveyteen.

Tutkimuksissaan hän on tarkastellut ihmisen ja luonnon välistä vuorovaikutusta poikkeuksellisen laaja-alaisesti ja tehnyt monitieteistä yhteistyötä yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen ja maantieteen aloilla.

Näin hän on onnistunut tuomaan erinomaisesti esiin ihmisen elinympäristön ja terveyden välisen yhteyden.

Puhakan mukaan lapsuutta ja nuoruutta voidaan pitää erityisen tärkeinä ikävaiheina luonnossa liikkumisen ja luontoyhteyden muodostumisen kannalta. Samalla lasten ja nuorten yhteys luontoon ja vastuullinen suhtautuminen ympäristöön ovat keskeisiä kysymyksiä koko globaalin kestävyyskriisin ja planeettamme tulevaisuuden näkökulmasta.

”On hyvin tärkeää pohtia, miten erilaisia perheitä voitaisiin tukea ja rohkaista liikkumaan luonnossa ja kuinka taattaisiin nuorille tasavertaiset luontokokemukset ja luonnosta saatavat hyvinvointihyödyt”, Puhakka sanoo.

”Lisäksi on keskeistä, että yhteiskunnan päättäjät, eri alojen ammattilaiset ja kaikki kansalaiset saavat helposti tietoa ympäristön ja ihmisten välisiä yhteyksiä koskevista tuoreimmista tutkimustuloksista.”

Ville Vuorinen sovelsi osaamistaan koronapandemian selättämiseen

Aalto-yliopiston energiatekniikan professorin Ville Vuorisen tutkimuksen ydintä ovat energiatehokkuus ja päästöttömyys.

Hän toteuttaa tutkimusryhmänsä kanssa 3d-virtaussimulointeja supertietokoneilla. Näin saadaan tarkkaa tietoa esimerkiksi tuulivoimalan ympäristön ilmavirtauksista tai vedyn palamiskonsepteista ja liekeistä.

Ville Vuorisen mukaan tiedeyhteisö opettelee simuloimaan yhä haastavampia virtausilmiöitä, joissa voi olla mukana myös kemiallisia reaktioita tai virtaavan aineen olomuodon muutoksia. Kuva Tuomas Vihavainen.

Koronapandemian aikana Vuorinen selvitti simulointien avulla sitä, kuinka virus leviää hengitysilmaan sisäilmavirtausten mukana.

Yhteiskunnallisesta tarpeesta syntyi näin monitieteinen tutkimusprojekti aerosolileviämisen merkityksestä covid 19 -taudissa. Tulokset vaikuttivat osaltaan pandemian torjuntakeinoihin eli maskisuositusten päivittämiseen ja ilmanvaihdon tehostamiseen.

”Minua kiehtoo yhteys teorian ja paljain silmin nähtävän todellisuuden välillä sekä se, että voimme simuloida monia ympäristössämme esiintyviä arkipäiväisiä virtauksia varsin tarkasti. Haluan ymmärtää fysikaalisen selityksen tutkittaville asioille”, Vuorinen kertoo.

Sekä Riikka Puhakan että Ville Vuorisen tutkimusaiheet ja tutkimustulokset ovat saaneet laajaa kansainvälistä mediahuomiota.

(Pääkuva Sami Karpinski) Helsingin yliopiston akatemiatutkija Riikka Puhakka tekee työtään Lahden yliopistokampuksella. ”Luonto on valtaosalle nuorista tärkeä osa heidän arkielämäänsä”, tutkija iloitsee.

Lue myös:

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia