Energiakriisi kurittaa kemianyrityksiä – viidesosa pohtii irtisanomisia

Energian hinnankorotukset ovat iskeneet ankarasti kemian alaan. Yritysten on vaikea siirtää kohonneita kustannuksia tuotteidensa hintoihin, ja lomautuksia on odotettavissa aiempaa enemmän. Myös irtisanomiset ovat mahdollisia.

Kemianyritykset ovat viime aikoina olleet kovilla, kertoo Kemianteollisuus ry. Iso syy on sähkön kallistuminen.

”Etenkin peruskemian ala ja muoviteollisuus ovat sähköintensiivisiä, ja koko kemianteollisuus kärsii nyt korkeasta sähkön hinnasta”, sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.

Suomessa kemianteollisuuden osuus koko teollisuuden sähkönkäytöstä on noin 18 prosenttia.

Sähkö on korvannut energianlähteenä erityisesti maakaasua. Kemianteollisuuden voimakkaan sähköistymisen taustalla vaikuttaa se, että ala voi saavuttaa hiilineutraaliustavoitteensa vain sitä kautta.

Säästötoimiin ryhdytty

Kriisiaika on saanut Kemianteollisuus ry:n jäsenyritykset ryhtymään sähkön säästötoimiin. Niitä on toimialajärjestön tuoreen kyselyn mukaan tehnyt 62 prosenttia vastaajista.

Omaa toimintaansa kertoo tehostaneensa 30 prosenttia yrityksistä. Tuotantoaan on väliaikaisesti supistanut 21 prosenttia.

Yhteensä 47 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä aikoo vähentää sähkönkäyttöään vuonna 2023.

Kaikkiaan kemianteollisuudessa on kriisin aikana säästetty sähköä kolme prosenttia, mikä tekee vuodessa noin 170 megawattituntia. Määrä vastaa esimerkiksi Nurmijärven asukkaiden vuotuista sähkönkulutusta.

”Sähkön säästö on seitsenkertaistunut aiempiin vuosiin verrattuna. Koska kemianteollisuus on niin voimakkaasti optimoinut sähkönkäyttöään jo ennen kriisiä, voidaan näitä lukuja pitää merkittävinä”, Mika Aalto sanoo.

Suhdanteet miinukselle

Isoa apua sähkönsäästöstä ei ole ollut. Jäsenkyselystä selviää, että kemianteollisuuden yrityksillä on vaikeuksia siirtää voimakkaasti kohonneita kustannuksia omiin tuotteisiinsa. Tämä koskee erityisesti peruskemiaa ja muoviyrityksiä.

Alan suhdannetilanne onkin kääntynyt laaja-alaisesti miinukselle, kertoo Kemianteollisuus ry:n johtava asiantuntija Sampo Pehkonen.

”Kevään ja kesänkin aikana osa indikaattoreista oli vielä plussan puolella”, Pehkonen huomauttaa.

Myös kemianteollisuuden tuotantomäärät ovat laskusuunnassa ja kapasiteetin käyttöaste alimmillaan sitten finanssikriisin.

Uusien tilausten arvo on kohonneiden hintojen seurauksena pompannut, mutta tilausmäärät ovat tavanomaista pienempiä. Alan tilauskanta oli lokakuussa 2,3 kuukautta, mikä on matalin luku sitten vuoden 2015. Matalia ovat myös suhdanneodotukset.

Valopilkku synkässä kuvassa on, että yritykset arvioivat kiinteiden investointiensa kasvavan vuonna 2023.

Uhkana lomautukset ja irtisanomiset

Noin joka neljännessä kyselyyn vastanneessa yrityksessä on odotettavissa tai jo käynnissä lomautuksia.

Liki viidesosa vastaajista kertoo, että tulossa voi olla myös irtisanomisia.

”Kemianteollisuuden yritykset kamppailevat isojen haasteiden keskellä. Kohonneet kustannukset, energiakriisi ja vaikeudet toimintaketjuissa ovat hankala yhdistelmä”, sanoo Kemianteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä.

”Ainoa mahdollisuus pärjätä ja menestyä ovat kyky reagoida nopeasti ja innovatiiviset ratkaisut työmarkkinapöydässä. Malttia työmarkkinoilla tarvitaan jälleen.”

Päivi Ikonen

Lue täältä Kemianteollisuuden joulukuun 2022 toimialakatsaus

Lue täältä Kemianteollisuuden joulukuun 2022 talouskatsaus


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia