Autotallin nurkasta teollisuuden mittausratkaisujen globaaliksi toimittajaksi – Endress+Hauser juhlii 70-vuotista taivaltaan

Endress+Hauserin tarina alkoi vuonna 1953 Saksan Lörrachissa autotallista, jonne 29-vuotias sveitsiläinen insinööri Georg H. Endress ja saksalainen pankinjohtaja Ludwig Hauser perustivat mitta- ja säätölaitteita valmistavan yhtiön.

”Se oli oman aikansa startup, jonne toinen osakas toi idean ja toinen pääoman”, perheyrityksen pääjohtaja Matthias Altendorf kuvaa yhtiön vaatimatonta alkua.

Altendorf puhui konsernin Suomen myyntiyhtiön järjestämässä 70-vuotisjuhlassa Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä 28. maaliskuuta. Iltajuhlaa edelsi Vantaalla pidetty asiakasseminaari, jonne kokoontui edustajia yli 60 yrityksestä.

Perheyrityksestä on kasvanut seitsemässä vuosikymmenessä teollisuuden mittalaitteiden, palveluiden ja ratkaisujen johtava toimittaja. Yhtiön liiketoiminta-alueet ovat prosessiautomaatio ja laboratorioautomaatio.

Edelliseen kuuluvat virtaus-, pinta-, paine- ja lämpötilamittauksen tuotteet, jälkimmäiseen analytiikan instrumentit ja bioanalyyttiset järjestelmät.

Yrityksen suurimpia asiakasaloja globaalisti ovat kemianteollisuus, elintarviketeollisuus, bioteknologia, kaivos-, mineraali- ja metalliteollisuus, öljy- ja kaasuteollisuus, energiantuotanto sekä vedenkäsittely.

Mittausten ja prosessien automatisoinnin ja optimoinnin avulla yritykset pystyvät lisäämään tuotantonsa tehokkuutta ja turvallisuutta ja vähentämään toimintansa ympäristövaikutuksia.

Pääjohtaja Matthias Altendorf (kesk.) viihtyi Vanhan ylioppilastalon rennon juhlavassa tunnelmassa. Kuva Henri Juvonen

 

Takana hyvät ajat, edessä vielä paremmat

Kymmenen viime vuoden aikana Endress+Hauser on lähes kaksinkertaistanut myyntinsä ja kasvattanut henkilöstöään yli 50 prosenttia nykyiseen noin 16 000 työntekijään.

Konserniin kuuluu tätä nykyä 130 yritystä 55 maassa. Tuotantolaitoksia yhtiöllä on 11 maassa ja myynti- ja tukiorganisaatioita 125 maassa.

Vuosi 2022 oli yhtiölle kaikkien aikojen onnistunein: liikevaihto kasvoi yli 3,3 miljardiin euroon, lähes 17 prosenttia edellisvuodesta.

Yhtiö odottaa kaksinumeroista myynnin kasvua myös tänä vuonna, luo uusia työpaikkoja ympäri maailmaa ja jatkaa investointejaan teknologiaan ja rakennuksiin. Patentteja yhtiöllä on salkussaan yli 8 600.

Myös Suomi saa osansa investoinneista.

”Uudet toimitilat valmistuvat Vantaalle vuoden 2024 loppuun mennessä”, kertoo iltajuhlassa puhunut Suomen myyntiyhtiön toimitusjohtaja Tuomo Saukkonen.

Liikevaihto Suomessa tuplaantunut vuodesta 2016

Endress+Hauser on toiminut Suomessa vuodesta 1975, joista vuosina 2001–2015 yhteisyrityksenä kotimaisen toimijan kanssa. Yhteisyritys purettiin sopuisissa merkeissä vuonna 2015, ja sen jälkeen kasvuvauhti on ollut kova.

”Liikevaihtomme on tuplaantunut vuodesta 2016 vuoteen 2022. Saavutimme viime vuonna 31 miljoonan euron liikevaihdon”, Saukkonen kertoo ja korostaa kiitoksen kuuluvan niin yhtiön asiakkaille kuin työntekijöille.

”Olemme onnistuneet toteuttamaan yhteistyössä asiakkaidemme kanssa heidän arvostamiaan asioita ja toimimaan lisäarvoa tuottavana kumppanina. Kaiken lähtökohtana on ammattitaitoinen ja sitoutunut henkilöstömme.”

Suomessa toimii tätä nykyä 54 työntekijää, joista nelisenkymmentä Vantaalla. Eri puolilla maata on paikallisyksikköjä, joista uusin avattiin viime marraskuussa Ulvilaan tukemaan Porin, Harjavallan ja Rauman seudun teollisuusyrityksiä.

”Haluamme olla lähellä asiakasta”, perustelee Saukkonen ja lupaa alueyksiköiden perustamisen jatkuvan myös tulevaisuudessa.

Saukkonen nostaa toiminnan keskiöön vastuun ympäristöstä.

”Autamme asiakkaitamme löytämään prosesseihin ratkaisuja, joiden avulla he voivat vähentää päästöjä ja kehittää ympäristöystävällistä tuotantoa. Olemme kestävän kehityksen ytimessä.”

Linnan juhlista tuttu Kaartin soittokunta veti loppuillasta yleisöä myös tanssilattialle. Kuva Henri Juvonen

 

Sukupolvet vaihtuvat verkalleen

Tarina kertoo insinööri Georg Endressin puolison patistaneen aikoinaan miestään etsimään hyväpalkkaista työtä tilanteessa, jossa perheeseen odotettiin neljättä lasta.

”En tiedä, oliko juuri yrityksen perustaminen vaimon toiveissa. Neljän ensimmäisen lapsen jälkeen perheeseen syntyi kuitenkin vielä neljä uutta lasta”, yhtiötä vuodesta 2014 johtanut Matthias Altendorf hymyilee.

Georg Endress johti yritystä yli neljä vuosikymmentä vuoteen 1995, jolloin konsernin johtoon nousi hänen poikansa Klaus Endress (s. 1948), yhtiön nykyinen hallintoneuvoston puheenjohtaja.

Ensi vuodenvaihteessa tähän tehtävään siirtyy Altendorf ja uudeksi konsernin pääjohtajaksi puolestaan Peter Selders, joka johtaa nykyisin Endress+Hauserin Level+Pressure -tuotantolaitosta.

Myös ensi vuonna perhettä edustaa hallintoneuvostossa kaksi jäsentä. Sandra Gengen rinnalle hallintoneuvostoon nousee perheen toiseksi edustajaksi Steven Endress, nykyinen Endress+Hauser Iso-Britannian toimitusjohtaja.

”Voimme olla ylpeitä saavutuksistamme ja katsoa tulevaisuuteen luottavaisin mielin”, pääjohtaja Altendorf summaa.

Leena Joutsen

(Pääkuva Henri Juvonen) Upeaääninen kanteletaiteilija Ida Elina ihastutti juhlayleisöä esityksillään.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia